29 mai 2022 - 02:38

Cireșele de mai se vând de acum, totul pe bază de rezervare

Un buzoian vinde cireșe de mai, deși încă nu s-au copt.

În Dealul Sofiei, o livadă cu fructe certificate BIO, din Topliceni, județul Buzău, vânzarea cireșelor de mai este în toi, deși fructele se vor coace peste câteva săptămâni. Proprietarul livezii a decis ca anul acesta să deschidă sezonul fructelor mai devreme tocmai pentru a se asigura că toți clienții săi vor avea timpul necesar pentru a plasa o comandă. Producătorul buzoian spune că anul trecut a dat startul comenzilor cu doar o săptămâna înaintea primelor livrări și a avut comenzi pe care nu le-a putut onora pentru că fructele s-au terminat rapid.

”Anul trecut am deschis site-ul cu doar o săptămână înaintea primelor comenzi și am avut clienți cărora nu le-am putut onora cererea, sau au fost cumpărători care au vrut să mai cumpere și a doua oară fructe dar nu am avut. Așa, acum clienții au timp să plaseze comenzi până pe 25 mai când estimăm că vom începe vânzarea cireșelor de mai”, a spus Vasile Panaete.

Vestea că cireșele de mai deja se pot cumpăra s-a răspândit imediat mai ales că anunțul a fost dat pe internet, acolo unde, de altfel, Vasile Panaete a reușit anul trecut să vândă tone de fructe, după ce a rămas fără niciun contract cu hioermarketurile cu care vorbise. Clienții au plasat comenzi chiar și din februarie, iar pe lângă consumatorii vechi, producătorul a primit cereri și din partea clienților noi care au aflat de fructele gustoase din Dealul Sofiei.

”Avem comenzi de la clienți din București unde putem livra cu mașinile noastre. Dar luăm comenzi și din țară pe care le vom livra prin curier”, a spus producătorul.

Vasile Panaete spune că este adevărat că aceste comenzi timpurii îi dă siguranța vânzării producției de fructe însă este și riscant.

”E o sabie cu două tăișuri. Dar, dacă se întâmplă ceva și nu putem onora comanda în perioada 25 mai-20 iunie, banii pe care clientul îi plătește integral la plasarea comenzii sunt restituiți”, a spus Vasile Panaete.

Cireșele de mai se vând, deocamdată, cu 29 de lei kilogramul, un preț mai mic decât cel de anul trecut, când în vârf de sezon, a urcat până la 35-40 de lei.

Producătorul se așteaptă ca producția să fie una cel puțin la fel de bună ca cea de anul trecut. Cel puțin 4-5 tone pentru suprafața de jumătate de hectar,  pe cât se întinde livada cu cireși de mai. Pomii arată bine, iar vremea capricioasă nu i-a afectat.

Fructele sunt 100% naturale, iar consumul de cireșe are numeroase beneficii pentru sănătătate. De exemplu, jumătate de kilogram de cireșe asigură un somn liniștitor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.