Cioloș: În agricultură ajungem la un punct de blocaj atunci când nu avem cadastru; trebuie să finalizăm acest proces

ciolosPremierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că în agricultură se poate ajunge la un punct de blocaj atunci când nu există cadastru, fapt pentru care trebuie finalizat acest proces.
„Un subiect la care eu țin foarte mult și unde cred că prin o mai bună cooperare între Guvern și dumneavoastră putem avansa mult în acest an și în următorii ani — este vorba de cadastru, și mă refer (…) în primul rând (…) la cadastrul agricol, la cadastrul în mediul rural și asta nu pentru că acesta ar fi mai important decât cadastrul (…) în mediul urban, unde sigur avem și acolo proiecte de investiții, care nu se pot dezvolta fără a finaliza acest proces, dar în agricultură pe de o parte vedeți că ajungem la un punct de blocaj atunci când nu avem cadastru, când anumite proiecte de investiții nu pot să decurgă normal, când nu putem avea o viziune de dezvoltare teritorială rurală atâta timp cât nu avem pusă în valoare această resursă, care este fondul funciar. Ca să nu mai vorbesc de faptul că în câțiva ani nu vom mai putea acorda subvențiile dacă n-avem acest cadastru, pentru că este o condiționalitate asumată de toate statele membre ale Uniunii Europene și deci trebuie să finalizăm și noi acest proces”, le-a transmis premierul Cioloș participanților la Forumul Administrației Publice Locale, de la Palatul Parlamentului.
Acesta a mai spus că Agenția Națională de Cadastru are o serie de instrumente prin care poate să sprijine primarii de comune pentru a avea o abordare integrată în cazul cadastrării.
„Chiar în ședința de Guvern de săptămâna trecută am aprobat (…) modificarea legii cadastrului prin OUG, care dă Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară o serie de instrumente prin care va putea să vă sprijine acolo unde primarii de la nivelul comunelor vreți să aveți această abordare integrată să mergem până la capăt cu cadastrarea, să n-o facem doar pe bucăți, deci să ne asumăm ca — eu știu într-un an, un an și jumătate, doi ani — să finalizăm cadastrarea la nivelul unei comune, acolo unde vă veți propune acest lucru vă asigur că veți avea tot sprijinul Agenției de Cadastru inclusiv financiar, inclusiv prin subvenționare sau prin finanțarea unei părți din aceste lucrări de cadastru. Am venit inclusiv cu o abordare unitară în ceea ce privește unele acte notariale care sunt necesare pentru a putea finaliza aceste activități de cadastru, pentru a putea rezolva mai rapid anumite probleme de moștenire și de succesiune, deci există acum la nivelul Agenției de Cadastru un pachet de instrumente și de măsuri care sunt la dispoziția dumneavoastră, pentru acei dintre dumneavoastră care doresc să-și asume la nivelul comunei acest proces”, a precizat Cioloș.
Prim-ministrul a mai afirmat că a cerut Agenției de Cadastru să facă un inventar al comunelor ale căror conduceri vor să aibă o abordare integrată în privința cadastrării.
„Am cerut deja Agenției de Cadastru ca după acest Forum să facem un inventar al acelor comune care doresc să aibă această abordare integrată și vă garantez că veți avea tot sprijinul nostru pentru a finaliza acest proces cât mai repede și pentru a da exemple că putem să avem și această abordare integrată care poate să fie mult mai eficientă decât această abordare secvențială”, a mai spus Cioloș. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole