13 mai 2021 - 06:34

Ciobanii isi fac calculele! Cat vor costa mieii de Paste in acest an

Ciobanii își fac deja planurile pentru Paștele din acest an, când pot să-și rotunjeacă veniturile. Crescătorii de ovine se declară mulțumiți de cum decurg lucrurile până în prezent și spun că ceja au început să curgă comenzile.

„Și acum sunt întrebări pe piață despre preț și câți miei putem livra. Se fac comenzi deja. Avem clienți care vor 40 de miei sau 10-15. Vor să fie siguri că o să găsească și fac din timp comenzile”, susține Constantin Scarlat, crescător din zona Andrieșeni, pentru bzi.ro.

Acesta deține în jur de 600 de oi, iar în perioada Paștelui vinde undeva la 350 de miei. „Prețul va fi de 12 lei kilogramul în viu, iar 24 de lei plus TVA cel la carcasă. Mieii au deja 25 de kilograme, iar până la Paște vor ajunge la 30 de kilograme”, a mai precizat fermierul.

Așadar, prețurile vor fi similare cu cele de anul trecut. Dacă unii fermieri vând în țară, alții vor să obțină un preț mai bun pe piețele din strâinătate.

„Sunt câțiva fermieri din Iași care au cerințe pe export și sacrifică mieii pentru acești clienți. Dar sunt și crescători care nu o să aibă mieii cu greutatea bună pentru vânzare pentru că Paștele e mai devreme anul acesta”, susțin reprezentanții crescătorilor de ovine din Iași.

Aceștia mai spun că înainte de Paște prețurile tin să crească, așadar, un kilogram de miel ar putea fi cândut, în viu, cu 13 lei, iar unul la carcasă, cu 26 de lei.