Ciobanii ameninţă cu noi proteste și blocarea drumurilor naţionale

24

Ciobanii ameninţă din nou cu proteste la nivel local şi cu blocarea drumurilor naţionale întrucât protocolul semnat în urma manifestaţiilor de la Palatul Parlamentului, din luna decembrie, nu a fost respectat, iar Legea vânătorii a fost modificată fără consultare cu crescătorii de ovine. Aceştia susţin că numărul de câini la stână prevăzut în lege a fost modificat, dar consideră că ciobanii sunt cei care trebuie să stabilească de câţi câine are nevoie fiecare.

Astfel, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, afiliat la Agrostar, anunţă că, în perioada următoare, vor fi organizate proteste la nivel local, urmate de blocarea drumurilor naționale.

„Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cei ai Ministerului Mediului au convenit modificarea Legii vânătorii 407/2006, fără a consulta și crescătorii de ovine. Menționăm că singura modificare agreată de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului se referă la art. 23. lit. C referitor la interzicerea pășunatului în perioada 6 decembrie-24 aprilie și lit. K, unde sunt de acord cu un număr de 6 câini la munte, 4 în zona de deal și 3 în zona de câmpie. Nu putem fi de acord cu această modificare și considerăm că trebuie să i se lase crescătorului de oi posibilitatea de a stabili de câți câini are nevoie“, a declarat Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine.

Legea vânătorii şi fondului cinegetic, adoptată în 2006, ciobanii de la şes pot deţine un singur câine de pază la stână, cei de la deal pot avea doi câini, iar cei de la munte trei câini.

„Reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Ministerului Mediului au călcat în picioare protocolul încheiat în urma protestului din 15 decembrie 2015, convenind modificări la Legea 407 în disprețul crescătorilor de ovine, neținându-se cont de dreptul la proprietate și lăsându-ne la discreția unor așa-ziși vânători“, a mai spus Marcel Andrei.

Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine a solicitat și o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș, deoarece modificările promise nu au fost operate.

„În funcție de rezultatul demersurilor, vom stabili și calendarul protestelor. Cerem, de asemenea, demiterea directorului Direcției Zootehnie din cadrul Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neață, pe care îl considerăm responsabil de aprobarea unor modificări, fără consultarea crescătorilor de ovine, cu atât mai mult cu cât nu este prima dată când acesta acționează împotriva crescătorilor de animale din țară. Interesele acestuia au coincis doar cu cele ale apropiaților, în detrimentul crescătorilor de animale“, a mai spus președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine. (adevarulfinanciar.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise