29 mai 2022 - 02:23

Noi măsuri pentru combaterea PPA! Cine va mai putea crește porci în gospodărie

Pesta porcină africană (PPA) se extinde pe teritoriul României cu fiecare zi care trece. Dacă în prima jumătate a anului, boala părea oarecum ținută sub control, numărul de focare de PPA a explodat în ultimele două luni, atingându-se noi recorduri în ceea ce privește numărul de porci sacrificați.

În acest context, autoritățile caută soluții pentru a ține sub control această boală, printre care și adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care să impună norme mai stricte în ceea ce privește creșterea porcilor în gospodărie, dar și amenzi mai mari pentru cei care nu respectă legea.

Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a vorbit într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” despre acest subiect. Iată declarațiile șefului ANSVSA:

”Am elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență, în momentul de față este pe circuitul de avizare și sperăm ca în cel mai scurt timp să iasă aceste proiect de OUG, care recompensează nu numai pierderile pe care le au fermierii, dar îi stimulează și pe cei care aduc cadavrele și incinerează cadavrele de porci mistreți. Credem noi că prin această OUG se vor rezolva cele trei mari probleme ale pestei porcine africane: mișcarea necontrolată, incinerarea, vorbim despre patru ani de zile în care am sperat că vom ține sub control acest virus, dar evoluția pestei porcine africane ne-a spus foarte clar că dacă în 2019 aveam 1.700 de focare, am ajuns în 2021 în luna iunie să avem 96 de focare, să credem că am reușit prin metodele noastre să controlăm, dar de fapt lunile iulie și august ne-au demonstrat că nu este așa. Am avut o explozie de focare, am ajuns acum să avem aproape 600 de focare și un număr de exploatații comerciale care sunt foarte grav afectate”, a precizat Robert Chioveanu.

Șeful ANSVSA a reiterat faptul că autoritatea pe care o conduce nu va interzice creșterea porcilor în gospodării, însă cei care vor să continue această activitate vor trebui să respecte normele de biosecuritate impuse de lege.

”Deci pe de-o parte vorbim de o legislație care trebuie schimbată și trebuie adaptată cât mai rapid, iar pe de cealaltă parte vorbim despre o conștientizare a populației. Trebuie să realizăm cu toții cât de periculos este acest virus și ce pagube economice produce industriei. (…) Trebuie să avem a nu știu câta dezbatere publică să conștientizăm o dată pentru totdeauna că gospodăria populației și exploatația comercială trebuie să respecte măsuri de biosecuritate. Am spus și voi spune tot timpul că ANSVSA nu va interzice creșterea porcului în gospodăria populației, dar creșterea se va face cu respectarea unor măsuri și a unor condiții de biosecuritate, atât pentru cel care crește 2-3 porci, cât și pentru cel care are o exploatație comercială”, a mai spus Robert Chioveanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.