4 decembrie 2021 - 06:46

Cine va fi noul ministru al Agriculturii?

Desigur, acum, după demiterea guvernului Dăncilă de către Parlament, ca urmare a trecerii moțiunii de cenzură inițiată de Partidul Național Liberal, fotoliul de Ministru al Agriculturii a rămas vacant, toți fermierii României și toți cei care lucrează în agroindustria națională, și nu numai, întrebându-se cine va fi persoana care va ocupa această înaltă funcție.

Potrivit informațiilor pe care le deținem, în momentul de față se vehiculează numele a două persoane care sunt favorite să ocupe funcția de Ministru al Agriculturii.

Primul, este Nini Săpunaru. Membru PNL încă din anul 1990 și deputat liberal încă din 1992, domnul Nini Săpunaru a fost totodată și Președinte al organizației PNL Vrancea. În a doua parte a anilor 90 a condus Direcția Generală a Vămilor iar, din anii 2000, s-a apropiat ca preocupări de lumea agriculturii.
În ultimii ani a fost Președintele Comisiei de Agricultură a PNL și, de mai bine de un an de zile, a fost Consilierul neoficial pe probleme de agricultură al președintelui Klaus Iohannis, din aceste două poziții coordonând elaborarea strategiei agricole a României, în viziunea Partidului Național Liberal.

Al doilea favorit dat de sursele noastre este domnul Emil Dumitru. Avocat de profesie, domnul Dumitru deține o fermă agricolă de dimensiuni medii, o fermă care a avut în ultimii ani producții record de grâu și porumb. Însă, mai ales, domnul Emil Dumitru a fost mai bine de cinci ani președintele Federației Pro Agro, cunoscând în detaliu lumea agroindustriei românești.

Un al treilea nume vehiculat, dar dat cu șanse mici de a fi nominalizat pentru funcția de ministru al Agriculturii, este cel al domnului Daniel Buda. Europarlamentar liberal, aflat la al doilea mandat, domnia sa este membru al Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, fiind implicat în mod direct în luarea deciziilor referitoare la lumea agriculturii europene, de la nivelul acestui forum. Însă, cei care îi evocă numele îl dau puțin probabil ca viitor ministru al Agriculturii, opinându-se că domnia sa este mai util României la Bruxelles.

Rămâne ca, în perioada imediat următoare, să vedem care va fi propunerea PNL pentru funcția de ministru al Agriculturii, cele la care am facut acum referire sau, cine stie, poate alta, și, desigur, să vedem dacă Parlamentul va proceda la validarea acelei nominalizări.