CINE A RAMAS FARA AVANS DIN SUBVENTIILE APIA?

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat plata avansului din subvențiile cuvenite fermierilor pentru campania 2017 la data de 29 noiembrie 2017. Confruntarea cifrelor, comunicate oficial de APIA și de Ministerul Agriculturii, demonstrează că peste 100.000 de fermieri români nu și-au încasat avansul din plățile directe.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat pe 7 noiembrie 2017, la bilanțul prezentat în fața Comisiilor reunite de agricultură din Parlament, că toți fermierii și-au primit la timp subvențiile și că acest lucru a fost posibil datorită termenelor stricte stabilite într-un ordin emis, la începutul lui februarie, pentru plata subvențiilor APIA.

Pe data de 1 octombrie 2017, controlul în teren era finalizat, rapoartele de control erau introduse deja în sistemul informatic cu care lucrează APIA (Sistemul Integrat de Administrare și Control, IACS), iar fermierii din eșantionul de control aveau posibilitatea să intre pe listele pentru plata avansului la subvenții, plată demarată de APIA pe data de 16 octombrie 2017. Vă reamintim că APIA a plătit la avans 70% din plățile directe, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 85% din plățile compensatorii, finanțate prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR). 

Câți fermieri au fost în eșantionul de control pentru 2017? Potrivit informațiilor furnizate de APIA, 104.146 de fermieri au fost în eșantionul de control APIA pentru 2017, cei mai mulți, aproximativ 75.500 fiind la controlul prin teledetecție.

Deci, fermierii din eșantionul de control clasic, pe teren, au intrat pe listele de plată pentru avans. Nici pentru cei de la teledetecție nu părea să fie vreo problemă din moment ce pe data de 13 noiembrie erau deja aproximativ 23.000 pe fluxul de autorizare la plată. Mai mult decât atât, este primul an în care și crescătorii de ovine și de caprine au beneficiat de un avans de 70% din sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). 

Și totuși, din confruntarea cifrelor oficiale, comunicate atât de APIA, cât și de Ministerul Agriculturii, reiese că 135.082 de fermieri români au căzut sub listele de plată avans. Acești fermieri nu au beneficiat de plata avansului. S-au luat cifrele oficiale comunicate la finalizarea depunerii cererilor unice și cele comunicate la finalizarea plății avansului la subvenții. 

Pe data de 16 mai 2017, Ministerul Agriculturii și APIA au informat oficial că 884.397 fermieri au depus cereri unice de plată pentru 9.541.389,45 hectare. VEZI COMUNICATUL AICI!

Pe data de 29 noiembrie 2017, APIA a informat oficial că 749.315 fermieri au fost autorizați pentru plata în avans a subvențiilor, cu suma de 959,74 milioane euro. VEZI COMUNICATUL AICI!

Deci, acești 749.315 fermieri sunt pe listele de plată avans, ei au fost deja autorizați la plată, ceea ce înseamnă că sumele cuvenite sunt transferate către conturile lor bancare. Diferența dintre cei 884.397 fermieri care au depus cererea unică și cei 749.315 fermieri care sunt autorizați deja de la plata avansului, eligibili să-și primească banii, este de 135.082 de fermieri. Cei 135.082 de fermieri nu au fost incluși pe liste pentru plata avansului la subvenții, nu au beneficiat de un avans.

sursa: Agroinfo.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole