La nivelul României, consumul mediu anual de legume pe locuitor se situează în jurul valorii de 155 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă putin peste 2 kg.
Cultivatorii de usturoi vor putea primi din 2019 un sprijin financiar de circa 4.650 de lei/hectar (circa 1.000 de euro/ha) printr-o schemă de ajutor de minimis susţinută de la buget – anunta Ministerului Agriculturii. Sprijinul se acordă începând cu anul 2019 pentru o suprafaţa minimă eligibilă de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a valorificat o cantitate minimă de 5.000 kg/ha.
Programului de susţinere a producţiei de usturoi se aprobă anual, iar programul se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani.
Conform documentului, beneficiarii acestui sprijin financiar sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de
producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producătorii agricoli persoane juridice.
Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.
În ultimii opt ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone anul trecut, în timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern.
Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş.
Principalele ţări de unde se aduce usturoi pe piaţa autohtonă sunt printre altele : Olanda, Spania si Bulgaria, iar din ţările terţe: China si Egiptul invadeaza practic pietele si magazinele din Romania, lucru pe care il simte, vede si traieste orice consumator autohton.