27 mai 2022 - 02:39

CINE POATE BENEFICIA IN 2019 DE AJUTORUL DE MINIMIS PENTRU CULTIVATORII DE USTUROI

La nivelul României, consumul mediu anual de legume pe locuitor se situează în jurul valorii de 155 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă putin peste 2 kg.

Cultivatorii de usturoi vor putea primi din 2019 un sprijin financiar de circa 4.650 de lei/hectar (circa 1.000 de euro/ha) printr-o schemă de ajutor de minimis susţinută de la buget – anunta Ministerului Agriculturii. Sprijinul se acordă începând cu anul 2019 pentru o suprafaţa minimă eligibilă de 0,3 hectare. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a valorificat o cantitate minimă de 5.000 kg/ha.

Programului de susţinere a producţiei de usturoi se aprobă anual, iar programul se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani.

Conform documentului, beneficiarii acestui sprijin financiar sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de
producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producătorii agricoli persoane juridice.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.

În ultimii opt ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone anul trecut, în timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern.

Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş.

Principalele ţări de unde se aduce usturoi pe piaţa autohtonă sunt printre altele : Olanda, Spania si  Bulgaria, iar din ţările terţe: China si  Egiptul invadeaza practic pietele si magazinele din Romania, lucru pe care il simte, vede si traieste orice consumator autohton.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.