26 ianuarie 2022 - 14:01

Investiții de MILIOANE, rezultate ZERO – Cine mai conduce lanțul de magazine inexistent al Casei UNIREA

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea a fost înființată cu mare fast la sfârșitul anului 2018 de către fostul ministru al agriculturii, Petre Daea. Proiectul promitea să vină în sprijinul producătorilor locali, prin realizarea unui lanț de 80 de magazine la nivel național, prin care micii fermieri să-și poată comercializa marfa. Totuși, după trei ani de zile de la înființare, activitatea Casei Unirea este practic inexistentă.

În urmă cu câteva luni de zile, secretarul de stat Gheorghe Ștefan vorbea în emisiunea ”Agricultura la Raport” despre cheltuielile imense pe care le are Casa Unirea, fără să aibă niciun fel de activitate economică. Potrivit oficialului MADR, Casa Unirea a ”mâncat” în doi ani de zile 3 milioane de euro.

”Această instituție a avut un capital de 20 de milioane euro când s-a făcut, iar acum mai are 17. În doi ani de zile s-au mâncat 3 milioane. Au cumpărat pește acum doi ani, la deschiderea aceea măreață, pe care acum l-au aruncat. Au plătit doi ani de zile depozitare la niște costuri inimaginabile, pentru că au cumpărat pește pe care nu l-a vrut nimeni și pe care l-au băgat în congelator”, spunea Gheorghe Ștefan în luna aprilie.

Între timp, printr-o serie de hotărâri ale Adunării Generale a Acționarilor (AGA), Casa Unirea a desființat anul acesta un număr de 18 posturi ocupate de salariați și 9 posturi vacante, pentru a mai reduce costurile.

Un alt element interesant legat de această societate este reprezentat de echipa de conducere. Potrivit site-ului oficial al Casei Unirea, postul de director general este ocupat în continuare de Eliza Constantinescu, însă un element de noutate este reprezentat de alegerea lui Florentin Bercu, director executiv UNCSV, pe postul de președinte al Consiliului de Administrație. Acesta a vorbit despre alegerea sa în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Sunt președinte al CA Casa Unirea de aproximativ 4 luni. Am primit o atenționare de amendă din partea Ministerului Finanțelor, pentru că Casa Unirea nu avea președinte și nu se puteau îndeplini anumite formalități. S-a luat decizia ca în cadrul unei ședințe a Consiliului de Administrație să se aleagă un președinte. Am fost ales pe o perioadă temporară, până pe 13 septembrie. (…) Nu sunt remunerat în plus ca și președinte, este o remunerație de membru de consiliu de administrație”, a precizat Florentin Bercu pentru AGRO TV.

Pentru a discuta subiectul mai pe larg, dar și pentru a afla care sunt planurile de viitor ale Casei Unirea, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a invitat pe Florentin Bercu să participe în ediția de miercuri a emisiunii ”Agricultura la Raport”, începând cu ora 20:00. Așadar, rămâneți cu ochii pe AGRO TV pentru ultimele noutăți legate de acest subiect, dar și alte subiecte de mare interes din sectorul agricol românesc.