28 mai 2022 - 13:56

Cinci pasi pentru a obtine cele mai bune oua

Pentru ca găinile să ofere zi de zi ouă gustoase şi hrănitoare, cu gălbenuşul de o culoare intensă, trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii. Grija faţă de păsările crescute în curte se va reflecta întotdeauna în calitatea produselor pe care ni le oferă. Găinile încep să ouă atunci când ajung la aproximativ 20 de săptămâni. Însă, până atunci au nevoie de o dietă echilibrată, cuibare curate şi sigure şi suficientă lumină, printre multe altele. Iată câteva dintre lucrurrile de care trebuie ţinut cont pentru ca găinile să ofere în fiecare zi ouă de cea mai bună calitate.

Ce conţine un ou?

Înainte de a vorbi despre cum trebuie să hrănim o găină ouătoare, cel mai indicat este să vedem ce ne oferă ea nouă. Deşi oul este unul dintre cele mai comune alimente oriunde în lume, dacă îl studiem cu atenţie vom fi surprinşi de complexitatea acestuia. În partea exterioară, oul este protejat de o coajă poroasă formată în principal din carbonat de calciu, acoperită cu o membrană proteică invizibilă numită cuticulă. Aceasta are rolul de a proteja oul de contaminarea cu bacterii. Toate acestea, împreună cu o membrană aflată în interior, se află împrejurul albușului, care este compus în mare parte din apă şi proteine. La rândul său, albușul se află de jur împrejurul gălbenuşului, care este nucleul principal al oului. Gălbenuşul conţine proteine, acizi graşi, vitamine şi minerale. În medie, un ou de găină are 6 grame de proteine şi 6 grame de grăsimi.

Hrana de bază a unei găini

Pentru ca o găină ouătoare să producă în fiecare zi ouă bogate în nutrienţi este esenţial să aibă parte de o dietă cu un nivel adecvat de proteine, carbohidraţi, grăsimi, minerale şi vitamine. Pentru exemplarele mai mari de 16 până la 20 de săptămâni, experţii recomandă în general o raţie zilnică echilibrată, care să conţină 16 până la 18 % proteine şi aproximativ 3 % calciu, care să asigure oului o coajă puternică. Mulţi crescători hrănesc găinile şi cu carapace de scoică pisată pentru un aport mai mare de calciu. Lipsa acestui mineral important face ca păsările să aibă probleme cu picioarele, iar coaja ouălor să fie subţire. În perioadele în care se doreşte o producţie mai mare de ouă, raţia zilnică de hrană poate conţine mai multe proteine şi la fel, în perioadele în care este foarte cald, iar păsările refuză să mănânce.

Găinile cărora li se permite să-şi găsească singure hrana prin grădini şi alte spaţii verzi vor avea parte de o alimentaţie bogată în nutrienți datorită mix-ului de insecte, cereale, fructe de pădure, seminţe şi plante în completarea alimentaţiei lor. Mulţi crescători de găini le hrănesc însă şi cu resturi de alimente care rămân în gospodărie, de la pâine până la laptele pe care-l au în plus. Însă experţii avertizează că această practică nu este recomandată, pentru că duce la diminuarea cantităţii de nutrienţi din alimentaţie. Aceasta poate face ca ouăle să aibă o coajă subţire sau chiar ca găinile să nu mai ouă deloc.

Importanța apei

Găinile ouătoare au nevoie de o rezervă constantă de apă proaspătă şi curată. Aceasta nu numai pentru susţinerea a numeroase funcţii fiziologice, ci şi datorită faptului că jumătate din compoziţia oului este apă. Fiecare crescător de găini trebuie să se asigure că acestea au la dispoziţie o sursă de apă verificată în perioadele calde, în caz contrar producţia de ouă se va micşora semnificativ.

Cum trebuie să arate adăpostul?

Pe lângă o dietă echilibrată şi apă proaspătă, pentru o producţie de ouă de calitate găinile au nevoie să fie protejate de frig şi ploaie, boli şi orice animale le-ar putea ataca. O găină înfrigurată şi plouată va fi forţată să-şi cheltuiască rezervele de energie mai mult ca să se încălzească şi nu ca să producă ouă. Dacă nu îi asigurăm condiţiile necesare, vom constata că o pasăre stresată sau bolnavă îşi va reduce producţia de ouă sau chiar o va întrerupe.

Un coteţ confortabil, bine construit şi ventilat corespunzător înseamnă nu numai adăpost pentru vreme rea şi un loc în care păsările să fie la adăpost de prădători, ci va descuraja şi prezenţa rozătoarelor şi a păsărilor sălbatice, adesea purtătoare de variate boli. Unii crescători însă preferă să-şi lase păsările libere ziua, ca să poată ciuguli în voie, să facă baie de ţărână și să se bucure de soare, în timp ce alţii folosesc sisteme alcătuite din cuiburi mobile, pe care le deplasează în spaţii verzi. Fiecare variantă are atuurile şi dezavantajele ei.  Deşi este adevărat că o găină lăsată liberă se bucură de o dietă naturală şi variată, traiul în afara unui spaţiu protejat poate fi de multe ori periculos, expus bolilor şi prădătorilor. „Dacă păsările sunt adăpostite vom găsi cu mai multă uşurinţă ouăle, care vor fi şi mai curate” spune Francine Bradley, specialist în creşterea puilor de la Universitatea din California.

Indiferent însă de sistemul de creştere a păsărilor ales trebuie evitată supraaglomerarea coteţelor, care trebuie păstrate cât mai curate şi uscate posibil.  Condiţii adecvate de igienă înseamnă găini mai sănătoase. O atenţie sporită asupra problemelor de biosecuritate – spre exemplu, perioade de carantină a noilor păsări şi limitarea vizitelor altor crescători de găini în fermă – este întotdeauna o măsură de prevenție necesară.

Amenajarea unor cuibare

Pentru a ne bucură de o producţie de ouă frumoase, curate şi mai ales intacte, trebuie luate toate măsurile pentru ca găinile să ouă în cuibarele amenajate. Ideal este să existe câte un cuibar la fiecare patru găini, aşezat la peste jumătate de metru de la sol şi amenajat cu iarbă proaspătă şi curată. Putem acoperi intrarea în cuibar cu o bucată de pânză astfel încât spaţiul să fie retras şi întunecos. Aceasta va împiedică găinile să-şi mănânce propriile ouă.

Ca să învăţăm păsările să se ouă în cuibarul amenajat, putem aşeza acolo, la început, un ou de plastic sau gumă, care să „inspire” găinile. În cazul în care păsările cresc în aer liber, este indicat să le lăsăm să iasă din coteţ cât mai târziu dimineaţa, pentru a avea control asupra locului unde acestea se ouă. Vom împiedica astfel ca o găină flămândă să înceapă să mănânce ouăle. Acest obicei, care se răspândeşte cu uşurinţă la celelalte păsări, este mai bine să-l prevenim decât să-l combatem.

Lumina este un factor important pentru a avea o producţie de ouă cât mai ridicată. Producţia de ouă creşte proporţional cu numărul de ore de lumină. Aşadar este mai mare în lunile de vară şi descreşte pe măsură ce ziua devine tot mai scurtă.  Un minimum de 14 ore de lumină pe zi va menţine producţia de ouă la cotele dorite. Luminile artificiale pot fi aprinse dimineaţa devreme, înainte de răsăritul soarelui sau după asfinţit, pentru a fi păstrat constant un număr de ore în care păsările beneficiază de lumină.

Păstrarea ouălor în condiţii de siguranţă alimentară

Dacă ouăle pe care le-am colectat sunt curate, nu este nevoie să le spălăm înainte de a le pune în frigider, pentru că le îndepărtăm membrana de protecţie. În cazul celor murdare, putem îndepărta impurităţile cu o bucată de şmirghel foarte fin. Dacă vrem să le spălăm, trebuie să avem grijă ca apa să nu fie foarte rece, pentru că putem introduce bacterii în ouă. După curăţare, acestea se aşază cu partea mai mică în jos, în cutii de carton, în frigider, pe care este recomandat să scriem data de colectare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.