Cifrele care arată dezastrul din agricultură! ”Suntem pe ultimul loc în Europa”

Ideea că România ar putea fi ”grânarul Europei” se repetă, deja, de mulți ani, și a intrat în mentalul colectiv. Datele concrete, de pe teren, ne arată însă că agricultura românească mai are mult până departe, pentru că țara noastră este una dintre codașele Uniunii Europene când vine vorba de producția raportată la suprafața cultivată.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, a prezentat niște cifre care arată situația dramatică prin care trece, de fapt, agricultura românească, în ceea ce privește producția de cereale.

”Dați-mi voie să dau citire la o statistică. Suprafața de grâu a României în 2019 – 2,5 milioane de hectare – locul 4 ca suprafață la nivel european. Dar în ceea ce privește producția raportată la hectar, ocupăm locul 14 din 15. În afara faptului că vindem la un preț mai mic față de colegii din vest, subvențiile sunt mult mai mici, nu avem nici o producție pe unitatea de suprafață prea bună”, a subliniat președintele LAPAR.

Dacă situația nu e strălucită la grâu, nici alte culturi nu o duc mai bine. Deși țara noastră s-a situat, în 2019, pe primul loc la producțiile totale de porumb și floarea soarelui, calculele ne arată că situația privind producția raportată la hectar este diametral opusă.

”La porumb suntem pe locul 15, ultimul loc, deși avem cea mai mare suprafață de porumb la nivel european. La floarea soarelui suntem pe locul 1 ca suprafață, dar ca producție suntem pe locul 10 din 15 state”, a mai subliniat Nicu Vasile.

Președintele LAPAR spune că aceste cifre dure pentru țara noastră ar trebui să îi trezească la realitate atât pe oficiali, cât și pe fermieri. Potrivit lui, fără un plan de țară în ceea ce privește agricultura și fără o rotație a culturilor corespunzătoare, statisticile nu se vor îmbunătăți nici în anii următori.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Mulți mincinoşi se dau mari cu anumite reportaje despre agricultură. Deocamdată lucruri care se văd se pot verifica nu mai pot fi manipulate. Aşa că lăsați manipularea şi alegeți alte subiecte.

    • Sper ca nu va referiti la postul nostru de televiziune, pentru ca statistica nu ne apartine. Sunt cifre date de președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole