Cifre versus declaratii – care este adevarul despre productia agricola a anului 2019?

126

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a facut o declaratie surprinzatoare referitoare la productia agricola a anului precedent. In contextul prezentarii evolutiilor economice, acesta a catalogat anul agricol 2019 ca fiind “nefavorabil”.

“Creşterea economică a continuat să decelereze în trimestrul III 2019, dinamica sa anuală reducându-se la 3 la sută, de la 4,4 la sută în trimestrul anterior. Pe partea cererii, contribuţia consumului gospodăriilor populaţiei a rămas semnificativă, însă s-a redus vizibil, până la 3 puncte procentuale, în contextul unui an agricol nefavorabil, fiind depăşită substanţial de cea a formării brute de capital fix, 5,9 puncte procentuale”.

Declaratia contrazice optimismul fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, care in bilantul de la finalul mandatului anunta productii similare anilor-record anteriori. E drept insa ca erau doar estimative.

“Şi în 2017 şi în 2018 am fost pe primul loc la cultura de floarea soarelui şi porumb în Uniunea Europeană şi sunt premise ca şi în acest an să ne păstrăm pe primul loc. (…) Dacă în anul 2007, când am intrat în Uniunea Europeană, producţia totală la cereale era în jur de 12 milioane de tone, în 2017 a fost de 27 de milioane de tone, în 2018 de 31 de milioane, iar anul acesta se preconizează că ne apropiem de rezultatele obţinute în cei doi ani la rând”, a spus Petre Daea la momentul predari mandatului. Cu toate acestea, MADR s-a abtinut sa prezinte cifrele oficiale in acel moment.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult