18 ianuarie 2022 - 00:02

Cifre impresionante pentru crescătorii bistrițeni de ovine

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud a anunțat că în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, fermierii crescători de ovine din județ au sacrificat aproximativ 20.000 de miei, din care jumătate în abatoare, iar restul în gospodării.

În 2021, nici primăriile, nici fermele de ovine nu au solicitat DSVSA județeană autorizarea unor puncte temporare de sacrificare a mieilor de Paşti.

„În judeţul nostru, nu este niciun punct de sacrificare temporară autorizat şi nici în cadrul exploataţiilor sau fermelor nu am avut solicitări pentru amenajarea unor spaţii pentru sacrificare temporară, acum, de sărbători. Doar în abatoare se sacrifică miei. Pot să vă spun că, până la această dată, s-au sacrificat aproximativ 10.000 de miei în cele trei abatoare din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Dar astăzi şi mâine este încă în desfăşurare acest proces, cred că încă se sacrifică destul de mulţi în abatoare, pe lângă faptul că avem aproape 10.000 de exploataţii cu ovine şi caprine, şi să punem doar câte un singur miel sacrificat în fiecare exploataţie şi deja mai avem vreo 10.000 de miei sacrificaţi în gospodăriile oamenilor, pentru consum familial”, a declarat pentru Agerpres Romulus Biţa, directorul DSVSA Bistrița-Năsăud.

Mieii crescuţi în fermele din Bistriţa-Năsăud au ajuns şi la export, în Italia şi Grecia, cumpărătorii optând atât pentru miei în viu, cât şi pentru carcasă de miel.

Cu privire la siguranţa alimentelor şi comercializarea animalelor, în ultima lună, DSVSA a efectuat în jur de 500 de controale la agenţi economici şi exploataţii, fiind aplicate 60 de amenzi în valoare de circa 100.000 de lei.

Conform precizărilor șefului DSVSA Bistrița-Năsăud, principalele abateri sancţionate au fost manipularea neigienică a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare, spaţii neîntreţinute corespunzător, animale prezentate la vânzare fără documente sanitare-veterinare sau fără respectarea prevederilor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor.