17 ianuarie 2022 - 10:31

Chioveanu (ANSVSA): Elaboram o noua strategie de combatere a PPA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va dezvolta un nou plan de combatere şi control a pestei porcine africane, care va trebui să fie asumat de toate instituţiile implicate, precum și de fermieri și de reprezentanții industriei cărnii, a declarat preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, la un eveneniment de sărătorire a 20 de ani împliniți de Asociația Română a Cărnii.

„Proiectul meu este legat de pesta porcină africană, de elaborarea unui plan de combatere şi control a pestei porcine africane. Nu am vrut să îi spun de eradicare, pentru că este un termen puţin mai greu şi mai pretenţios. Nu mai putem vorbi de prevenţie în momentul de faţă. E clar că trebuie să avem o nouă strategie. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să înfiinţez un grup de lucru, iar vineri voi avea rezultatul final al muncii lor. Am adus specialişti atât din privat, cât şi din cadrul autorităţii centrale şi locale, medici veterinari, pentru a elabora o nouă strategie de combatere şi control a pestei porcine africane”, a declarat președintele ANSVSA.

Acesta a mai subliniat că va chema atât fermieri și reprezentanți ai industriei cărnii, cât și Colegiul Medicilor Veterinari, medici practicieni care merg din casă în casă, precum și Ministerul Mediului și Ministerul de Interne, pentru a-și asuma împreună acest plan, pe termen scurt, mediu și lung. Potrivit acestuia, planul ar trebui să fie finalizat până la începutul lunii ianuarie, pentru a putea fi prezentat Ministerului Agriculturii pentru finanțare.

„Planul va fi finalizat până la sfârşitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, apoi voi merge la Ministerul Agriculturii şi mă voi asigura de finanţarea lui şi, după ce voi avea acceptul ministrului Agriculturii pentru politicile publice de finanţare a acestui plan, îl voi introduce în grupul naţional de experţi, ca să am girul lor, pentru că până acum planul naţional a fost asumat doar de ANSVSA. Nu este posibil ca numai ANSVSA singură să lupte cu acest virus. Dacă nu putem să ne aşezăm la o masă toţi cei implicaţi – fermieri, industrie, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi cu Ministerul de Interne – şi să ne asumăm implementarea acestui plan, nu putem să reuşim să combatem acest virus”, a spus Chioveanu.