Ministerul chinez al Comerţului a anunţat miercuri că a demarat o investigaţie asupra subvenţiilor bănuite a fi acordate de Uniunea Europeană (UE) anumitor producători de lactate, inclusiv din România, transmit AFP şi Reuters, citate de AGERPRES.
Aceasta este varianta oficială, însă în spatele deciziei se află tensiunile crescute între Bruxelles şi Beijing cu privire la suprataxele introduse de UE pentru vehiculele electrice provenite din China.
„Ministerul chinez al Comerţului a decis să demareze o anchetă antidumping cu privire la anumite produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu data de 21 august 2024”, se arată într-un comunicat de presă al instituției amintite.
În document se mai precizează că solicitarea de a demara o investigaţie a venit de la China Dairy Association şi China Dairy Industry Association, în numele industriei locale de lactate, iar ancheta este aşteptată să se încheie în decurs de 12 luni.
Potrivit reprezentanților Ministerului Comerţului, China va examina 20 de scheme de subvenţionare din blocul comunitar, în principal cele din Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda şi România.
Deși investigaţia vizează doar câteva produse lactate, precum brânzeturile proaspete şi procesate, anunţul demonstrează intenţia Beijingului de a contracara suprataxele introduse de Bruxelles pentru vehiculele electrice provenite din China, punctează Reuters.
Produsele agricole şi alimentare sunt deseori vizate pentru bariere comerciale. De remarcat că investigaţia demarată de autoritățile chineze asupra importurilor de produse lactate din UE vine după o anchetă antidumping cu privire la industria europeană a cărnii de porc, anunţată de Beijing la mijlocul lunii iunie, în condiţiile în care China este principala piaţă de export a industriei europene a cărnii de porc.
Vă reamintim că România, prin președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, abia semnat la Beijing, la începutul lunii iulie, două protocoale prin care s-au făcut posibile exporturile de produse lactate şi produse piscicole pe piața chineză.