China își aranjează ploile (pe bune!), India rămâne pe uscat. Unde e România?

china

Inginerie climatică se numește domeniul care permite manipularea climei, deci și a ploilor, care pot influența în mod hotărâtor starea agriculturii, a recoltelor. Dar nu numai.

China, care este o dictatură „luminată”, având la vârf o elită formată în mare parte din oameni de știință și ingineri (pe lângă foarte mulți politruci), inclusiv presedintele Xi fiind de formație inginer, crede că poate conduce absolut totul inginerește, inclusiv ploile.

Și nu doar crede acest lucru, dar face și pași concreți în sensul ăsta și denumește domeniul „modificarea vremii”, din englezescul „weather engineering”, deși există și termenul mai tare „geo-inginerie”, care are multe conotații negative.

Despre ambițiile Chinei-care-aduce-ploaia *** însă numai la ea in bătătură *** au apărut mai multe articole în ultimii câțiva ani, dar de câteva zile presa internatională abundă de articole noi.

În 3 decembrie, britanicul Guardian relata că suprafața controlată de sistemul chinezesc de control al ploilor va acoperi cât suprafața Indiei. Plus încă jumătate pe atât.

În 4 decembrie, postul american de televiziune CNN prelua și el tema și sublinia că pe langă utilizarea civilă, în agricultură, a acestei abordări, poate fi folosită și pe post de armă, mai ales că India și China au avut chiar acum câteva luni cel mai recent conflict de frontieră în zona himalaiana. hdsf fakjfha asflhafk afkhfasj kasdhaj 

Iar arma climatică tocmai asta face: oferă avantaje tactice fenomenale țării care o folosește, permitându-i să-și miște mai ușor trupele în zone greu accesibile, montane, potopindu-și la propriu, de exemplu, dușmanul care pândește pe partea opusă a muntelui.

De asemenea, deturnând ploaia de la un vecin cu o populație de peste un miliard de oameni – pur și simplu îi infometezi, dacă asta iți dorești.

Dar revenind la utilizări mai pașnice ale ingineriei ploii, în domeniul în care Agro TV este expert, dorim să vă explicăm pe scurt principiul de funcționare al acestei inginerii.

Iodura de argint este substanța care injectată în văzduh cu ajutorul unor rachete, sau răspandită din avion, duce la condensarea vaporilor de apă din atmosferă, și astfel la producerea ploii.

Să vedem cum stă România la acest capitol, ne referim la utilizarea pașnică a manipulării ploii. china china china 

Deși deține câteva centre de provocare artificială a ploii, țara noastră, are în acest moment rachete cu control foarte imprecis, nu rare fiind situațiile în care rachetele nimeresc „în balării”, pe câmpurile și uneori în acoperișurile oamenilor, fără să provoace ploaia mult așteptată.

Totuși, recent, un start-up românesc, adică o firmă incipientă de New Space, Space-as-a-Service, numită Space Hub, care asamblează nanosateliți, îi lansează cu rachete proprii și prelucrează datele masive colectate, și-a propus ca activitate secundară să producă și să comercializeze și rachete foarte precise de provocare a ploii.

Space Hub a pornit, în mod surprinzător, cu ideea năstrușnică de a modifica motoarele unor foste rachete militare de fabricație sovietică (missiles – în limba engleză), care ar fi ruginit după dezafectarea lor provocată de intrarea noastră in NATO, pe care au reușit să le facă să ajungă pe Orbita Terestră Joasă (Low Earth Orbit, LEO, în engleză), adică la circa 100 de kilometri pe verticală, în sus.

Fondatorii Space Hub și-au dat seama că pe langă rachetele spațiale, o nișă lucrativă ar putea fi tocmai aceste rachete de provocare a ploii, într-o țară ca și România, care începe să fie afectată în mod brutal de schimbările climatice.

În vara anului trecut Space Hub a fost admis la cel mai reputat accelerator de afaceri din lume, Y Combinator (din Silicon Valley, SUA), anul acesta a absolvit alte două acceleratoare romanești, InnovX și IBH, iar în prezent urmează acceleratorul foarte respectat pe zona spațială Go2Space_HUBs din Madrid, Spania.

 

 

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture