22 ianuarie 2022 - 16:38

China cumpără pământ și firme agricole! ”Un risc de securitate națională”

Liderii politici din Statele Unite ale Americii încep să fie tot mai îngrijorați de numărul mare de ferme americane cumpărate de China și vor să stopeze această practică. Ei mai spun că prin vânzarea fermelor americane, cetățenii străini primesc subvenții federale, care de fapt sunt destinate fermierilor autohtoni.

Politicieni din cele două mari partide americane au modificat de curând legislația specifică, afirmând că prezența Chinei în sistemul alimentar american reprezintă un risc de securitate națională.

Dezbaterea asupra proprietarilor de ferme vine pe fondul eforturilor mai ample ale Congresului și ale administrației Biden pentru a reduce dependența economică a națiunii de China.

Firmele din China și-au extins prezența în agricultura americană în ultimul deceniu prin cumpărarea de terenuri agricole și companii agricole majore. Suprafața cumpărată de China în Statele Unite este de circa 75.000 de hectare, mult mai puțin însă față de cât pământ au cumpărat cetățeni din Canada sau Uniunea Europeană. În total însă, suprafața înstrăinată de fermierii americani poate fi considerată neglijabilă deocamdată, și asta
pentru că în Statele Unite sunt mai mult de 365 de milioane de hectare de teren arabil.