O nouă amenințare pentru fermieri: China cumpără agresiv suprafețe mari de teren agricol

Pentru a-şi asigura securitatea alimentară, China cumpără sau ia în arendă bucăți imense de teren agricol, în mai multe țări. Iată că, după ce a achiziționat suprafețe întregi în Asia și Africa, ba chiar și în Brazilia sau Argentina, China face pasul și în Europa.

Conform unor vești-bombă politice menite să-i sperie pe micii proprietari de pământ, dominanţi şi de cele mai multe ori cu frică de străini, China a cumpărat terenuri arabile în Ucraina echivalente cu 5% din suprafaţa ţării. Numai că poveştile nu sunt lipsite de un mare sâmbure de adevăr, scrie zf.ro.

China cumpără în mod agresiv terenuri agricole în întreaga lume și există temerea că ţările emer­gente şi în curs de dezvoltare, ca surse de alimente şi resurse naturale, vor intra sub influenţa chinezilor, fapt ce ar duce la implicații serioase în privița securității.

Nicolas Tenzer, analist pe securitate şi profesor la Sciences-Po Paris, explică, în cadrul unei opinii publicate de EUObserver, că securitatea alimentară repre­zintă un obiectiv important de politică externă al Chinei, care are în faţă provocarea de a-şi hrăni cei 1,4 miliarde de locuitori şi este cel mai mare importator de alimente al lumii.

Astfel, China a importat peste 100 milioane de tone de cereale anual din 2014, Ucraina jucând, în spațiul european, un rol cheie în planurile guvernului chinez de a utiliza producţia agricolă externă pentru a-și compensa lipsa terenurilor locale.

În conformitate cu această strategie, Exim Bank din China acorda, în 2012, un credit de 1,29 miliarde de euro companiei ucrainene de stat din sectorul cerealelor şi alimentelor GPZKU, aceasta fiind de acord în schimb să-şi contracteze exporturile de cereale către o companie chineză.

Un an mai târziu, chinezii de la Xinjiang Pro­duc­tion and Constructions Corps au luat în arendă o suprafață semnificativă de teren („5% din Ucraina“, conform informațiilor de campanie vehiculate de politicienii din țara vecină, adică echi­valentul teritoriului Belgiei) pentru a cultiva cereale şi a creşte ani­male în Dnipropetrovsk. În schimbul exporturilor către China, Ucraina primea echipamente agricole, îngră­şă­minte şi semințe. Firma ucraineană im­pli­cată a negat că ar fi încheiat un astfel de acord, dar aceasta este o practică demnstrată a firmelor chineze, care au semnat înţe­le­geri similare şi în alte ţări, precum Brazilia, Ar­gen­tina sau Sudan.

Mai mult, anul acesta a fost semnat un acor­d de coo­pe­rare Ucraina-China prin care se stipulează o ma­jorare a ex­por­tu­rilor de ce­reale ucrai­nene către China. În aceste condiții, pieţele euro­pene ar putea suferi repercusiuni di­recte atât din punctul de vedere al creş­terii pre­ţurilor, cât şi al dispo­ni­bi­li­tă­ţ­ii reduse a unor cereale, cum ar fi porumbul.

În ultimul deceniu, suprafaţa totală cumpărată sau luată în arendă de companii chineze în Asia și Africa este egală cu suprafaţa totală a Lituaniei, achiziţiile depăşindu-le pe cele realizate de companii din SUA sau alte ţări importante, notează Nikkei.

În total, în perioada 2011-2020, companiile chineze au căpătat control asupra a 6,48 milioane de hectare de teren dedicate agriculturii, dar și asupra pădurilor şi activităţilor miniere la nivel mondial, potrivit Land Matrix, o organizaţie europeană de monitorizare a terenurilor.

Nici fermele din America nu au scăpat de interesul chinezilor, legislatorii americani avertizând recent că prezenţa Chinei în sistemul alimentar american constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, relatează Politico.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole