26 mai 2022 - 17:14

Chesnoiu: Vine apa pentru irigații!

O veste de ultimă oră vine să mai îndulcească puțin situația fermierilor români, care s-au confruntat încă de la începutul anului cu o lipsă acută a precipitațiilor: a început furnizarea apei pentru irigații, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe pagina sa de Facebook.

„Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor care se află în zonele viabile de irigat accesul la apă mai devreme față de alți ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitațiilor. Încă din 19 martie am pornit sistemele și am umplut canalele cu apă în Timiș, iar această acțiune continuă în toate zonele țării în care fermierii au solicitat furnizarea apei pentru irigații”, se arată în anunțul ministrului.

Potrivit șefului MADR, la această dată, infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru o suprafață potențial irigabilă de 1.289.381 ha.

„Continuăm măsurile de sprijin prin asigurarea gratuită a apei pompate pe infrastructura principală de irigații și suportarea a până la 50% din costurile facturilor la energie electrică folosită pentru instalațiile și echipamentele deținute de fermieri. De asemenea, continuă și lucrările de modernizare a infrastructurii de irigații, pentru că urmărim să creștem suprafața viabilă pentru irigat la două milioane de hectare”, mai scrie Chesnoiu în postarea sa.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că deocamdată starea culturilor de cereale este una bună în majoritatea regiunilor.

„Datele obținute din teritoriu ne arată că la această dată situația răsăririlor este bună în majoritatea bazinelor cerealiere. Monitorizăm în permanență situația culturilor și suntem pregătiți să intervenim dacă situația o va impune”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.