Românii sunt din ce în ce mai îngrijorați de creșterea accelerate a prețurilor înregistrată în ultima vreme, iar ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că aplicarea de TVA zero la alimente „poate fi o soluţie oricând va fi considerată oportună”, informează AGERPRES.
„Sunt mai multe soluţii pe care le avem în vedere. În momentul de faţă, România are cotă redusă de TVA la alimente, de 9%, iar lucrul acesta şi-a dovedit eficienţa de-a lungul vremii. Sigur, se pot aplica foarte multe soluţii, dar sunt de natură economică şi în momentul în care vor fi adopta se vor aplica. TVA zero la alimente poate fi o soluţie oricând va fi considerată oportună, dar în momentul de faţă nu s-a finalizat. Avem mai multe scenarii. În momentul în care pui pe masă o analiză trebuie să vezi care sunt plusurile şi care sunt minusurile şi dacă efectele unei astfel de măsuri pot fi atinse prin aplicarea ei”, a declarat Adrian Chesnoiu la sfârșitul ședinței de Guvern de miercuri.
Totodată, ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu există o criză a uleiului, mai ales că România are, la nevoie, capacităţi suficiente de procesare a rapiţei.
„Măsurile pe care noi le luăm vin să stabilizeze cumva sectorul. Preţul şi formarea preţului au alte componente care nu ţin neapărat de domeniul de activitate de care răspund. Zilnic discut cu producătorii şi vă spun că este o diferenţă uriaşă între a te îngrijora şi a se întâmpla lucrul pentru care te îngrijorezi. În situaţia în care nu se întâmplă nimic o perioadă de 6, 7 luni, un an, există posibilitatea să apară astfel de deficienţe, dar suntem Guvernul României şi venim cu soluţii. Lucrurile acestea o să-şi producă efectele şi impactul va fi diminuat. O să vedeţi asta în perspectiva viitoare. Cred că oamenii văd o schimbare şi în perioada asta, pentru că vorbeam de aceste triplări la produsele agroalimentare încă de acum două luni şi ele nu s-au întâmplat. Au apărut creşteri de preţuri, dar nu atât de mari, încât să putem spune că avem deficienţe majore. În România se produc cam 1,3 milioane de tone de rapiţă pe o suprafaţă de 450.000 de hectare. Anul acesta chiar a fost o suprafaţă puţin mai mare, undeva la 470.000 de hectare. Capacităţile de procesare există, pentru că rapiţa poate fi procesată în aceleaşi infrastructuri ca floarea-soarelui. Fabricile de floarea-soarelui din România pot procesa şi rapiţă. Dacă va exista necesar, cu cantitatea de rapiţă pe care o avem, cu siguranţă putem suplini pentru alte state care ne-ar putea solicita un astfel de produs. Nu există o criză a uleiului. Noi producem floarea-soarelui cam de trei ori cât consumăm la necesarul intern”, a subliniat Adrian Chesnoiu.