Chesnoiu zice că stăm bine: Și anul ăsta avem excedent de cereale!

Seceta și-a cam pus serios amprenta asupra producției de cereale, iar sosirea unui uriaș val de căldură din Europa din Sud va avea urmări serioase asupra recoltelor, nu doar în România, ci pe întreg continentul.

În acest context, chiar dacă vremea şi costurile de producţie mai ridicate arată că recolta de cereale a României va fi anul acesta oarecum mai redusă decât producţia bună înregistrată în 2021, aceasta va asigura excedent suficient pentru exporturi, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-un interviu acordat Reuters, notează AGERPRES.

„Cu siguranţă vom avea o producţie stabilă anul acesta, pentru mine asta înseamnă să avem un excedent pentru export. Dacă 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nicăieri perfect în ceea ce priveşte vremea şi presiunea asupra costurilor de producţie. Evident, producţia nu va fi probabil la acelaşi nivel, dar va asigura consumul intern şi un excedent pentru exporturi”, a spus Adrian Chesnoiu.

Numărându-se printre cei mai mari vânzători de cereale din Uniunea Europeană, România este un exportator activ în Orientul Mijlociu, având ca principal cumpărător Egiptul.

Cum aprovizionarea din Ucraina, un exportator global cheie, rămâne blocată în urma invaziei Rusiei, procesatorii de făină din Asia vor creşte probabil achiziţiile de grâu din Franţa şi România în noul sezon de recoltare, sunt de părere traderii.

- Publicitate -

„Este important pentru noi să menţinem un nivel stabil al producţiei. În acest mod, nereducând cantităţile de cereale produse în România, nu vor fi presiuni suplimentare pe piaţă”, a precizat ministrul Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii și-a exprimat speranța că fermierii români vor ști să folosească fondurile UE disponibile în următorii 3-5 ani pentru a creşte capacitatea lor de procesare şi a aduce valoare adăugată culturilor lor.

Chesnoiu a ținut să sublinieze că potenţialii factori de risc care ar putea declanşa restricţii la export în acest an sunt inexistenţi în acest moment.

„Dacă Ucraina, o ţară aflată sub asediu, nu a blocat exporturile, imaginaţi-vă ce tip de condiţii ar trebui îndeplinite pentru ca România să blocheze propriile sale exporturi de cereale”, a explicat Chesnoiu.

Cu toate acestea, exporturile de cereal din România nu vor fi lipsite de probleme. Observatorii spun că acestea s-au resimțit în condiţiile în care Ucraina a trimis prin România mai puţin de 4% din cele 20 de milioane de tone de cereale pe care trebuie să le mute, însă, odată cu noua campanie de recoltare, care începe la finalul lunii iulie, vom asista la adevărate blocaje.

La rândul său, ministrul Chesnoiu a apreciat că presiunea asupra Portului Constanţa exista chiar şi înainte de războiul din Ucraina, în perioadele de vârf ale campaniei de recoltare în România, însă acum se simte și mai puternic. El a spus că portul va investi pentru a-şi extinde capacitatea.

Anul trecut, prin Portul Constanța au fost expediate un nivel record de 25,2 milioane de tone de cereale, din România şi de la vecinii săi fără ieşire la mare.

În ceea ce privește depozitarea cerealelor, Chesnoiu a declarat că nu se aşteaptă ca aceasta să reprezinte o problemă pentru fermierii români anul acesta, existând o capacitate de 29 milioane de tone, iar nivelul este în creştere.

De asemenea, șeful MADR a afirmat că, dacă este nevoie, România ar putea furniza facilităţi de depozitare temporară pentru noua recoltă de cereale a Ucrainei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole