Chesnoiu: Riscuri şi provocări nemaiîntâlnite în agricultură!

Agricultura românească se află în fața unor riscuri şi provocări nemaiîntâlnite până acum, este de părere Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Suntem astăzi în faţa unor provocări de a răspunde unor riscuri şi provocări nemaiîntâlnite în ultima perioadă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, prezent în cadrul unui eveniment de lansare a patru programe guvernamentale destinate finanţării IMM-urilor.

Industria alimentară se confruntă cu riscuri cauzate de nivelul materiei prime cu impact direct în costul de producţie. Iar în sectorul agricol, IMM-urile şi întreprinderile sunt puse în pericol de mai mulţi factori pentru care trebuie găsite soluții, potrivit șefului MADR.

„Pe lângă această criză din energie şi gaze naturale, în industria alimentară avem riscuri cauzate de nivelul materiei prime care are un impact direct în costul de producţie, de nivelul costurilor pentru inputuri şi toate aceste produse folosite în vederea realizării producţiei”, spune ministrul Chesnoiu, adăugând totodată că autorităţile trebuie să vină cu un răspuns la aceste provocări nemaiântâlnite în agricultura de până acum.

„Cel puţin în sectorul agricol, IMM-urile şi întreprinderile sunt puse în pericol şi vulnerabilizate de mai mulţi factori la care noi trebuie să venim cu un răspuns. Capitalul este unul care va face diferenţa între reuşită şi eşec, mai ales în agricultură. Avem pământul fertil moştenire de la strămoşii noştri şi trebuie să venim cu politici publice coerente care să integreze materia primă în industria alimentară, în zona de procesare şi realizare de produse cu valoare adăugată. Acest lucru nu poate fi făcut fără capital, fără politici publice coerente. Un fermier captiv sau o întreprindere captivă nu poate să se dezvolte aşa cum şi-ar dori. Discutăm de achiziţia de terenuri agricole pentru că este extrem de important ca fermierii noştri să aibă posibilitatea să intre într-o competitivitate a pieţei cu cei care reuşesc să se împrumute pe piaţa de capital externă la dobânzi mult mai mici decât sunt în România”, a susţinut Chesnoiu, citat de Agerpres.

De asemenea, potrivit ministrului Agriculturii, certificatele de depozit reprezintă o prioritate în perioada următoare, fiindcă este nevoie ca producţia internă de cereale să poată fi depozitată şi menţinută în stoc, astfel încât fermierii români să poată să obţină preţul cel mai bun dat de bursă. „De cealaltă parte să încercăm să integrăm această producţie primară în procesare”, a continuat șeful MADR.

Totodată, piscicultura şi acvacultura au un potenţial uriaş în România”, a spus Chesnoiu, în cadrul evenimentului de lansare a patru programe guvernamentale destinate finanţării IMM-urilor.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a organizat acest eveniment pentru a lansa în dezbatere publică cele patru programe guvernamentale pe care instituţia urmează să le implementeze în anul 2022.

IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation sunt programele menite să susțină obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024, în vederea finanţării economiei şi facilitarea creditării pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, în parteneriat cu sistemul bancar şi cu formele asociative ale IMM-urilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole