Chesnoiu pariază pe agricultura „kosher”

Reducerea deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare pare a fi o adevărată „obsesie” a actualului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care, în căutarea de noi piețe de desfacere, pariază pe agricultura „kosher”.

În acest sens, ministrul Adrian Chesnoiu a avut luni, 27 decembrie 2021, o întrevedere cu E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis marți AgroTV.

Dialogul celor doi oficiali a fost centrat pe intensificarea colaborării dintre România și Israel în domeniul irigațiilor și al combaterii deșertificării, sectoare în care Statul Israel are o vastă experiență.

Ministrul Adrian Chesnoiu și-a exprimat deschiderea pentru o colaborare în acest domeniu între specialiștii din cele două state, subliniind că sunt necesare lucrări de modernizare atât la nivelul infrastructurii de îmbunătățiri funciare existente, cât și pentru extinderea sistemului de irigații pe noi suprafețe agricole.

„Creșterea suprafețelor irigate, în paralel cu investițiile pentru combaterea deșertificării, reprezintă o prioritate a mandatului meu. Am alocat fondurile necesare, în bugetul pentru anul 2022, pentru accelerarea investițiilor în infrastructura de irigații, precum și în sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor, obiective esențiale pentru creșterea producției agricole”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

La rândul său, E.S. David Saranga și-a manifestat disponibilitatea ca, în perioada următoare, să aibă loc schimburi de experiență și bune practici la nivel de experți, prin organizarea unor seminarii on-line și vizite de lucru în Israel și în România.

Conform comunicatului MADR, un alt subiect important abordat în cadrul întrevederii a vizat simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher, pentru a crește accesul pe piața din Israel a cărnii și produselor agroalimentare provenite din fermele românești.

„Pentru mine este important să reducem deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare. România produce mai multă materie primă decât consumă și consider că este necesară o strategie clară pentru procesare, astfel încât să exportăm mai multe produse finite, de calitate, și mai puțină materie primă”, a arătat Adrian Chesnoiu.

Alte teme abordate în cadrul discuțiilor au fost digitalizarea în sectorul agricol, colaborarea în cercetarea agricolă și atenuarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii și mediului rural.

Din delegația israeliană au mai făcut parte atașatul economic al Misiunii Statului Israel, doamna Bareket Knafo și ofițerul economic, doamna Cristina Moraru, se mai arată în comunicatul MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole