26 mai 2022 - 05:08

Ministrul Chesnoiu nu știe ce fac subalternii! Ce cifre s-au strecurat în noul PNS

Ministrul Chesnoiu nu este întotdeauna la curent cu ceea ce scriu subalternii în propunerile privind elaborarea Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS), este de părere Avraham Marian Cioceanu, președintele Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică BIO ROMÂNIA.

Prezent în studiourile AgroTV, la emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența, președintele BIO ROMÂNIA a arătat că uneori consultările privind elaborarea noului PNS par să treacă prea ușor peste unele puncte sensibile, cum ar fi țintele propuse pentru agricultura ecologică.

„Potențialul pentru agricultură bio în România este fantastic. Nicio țară membră a Uniunii Europene nu are potențialul nostru. Ce este dincolo de potențial se numește, din păcate, voință politică. Vrem sau nu vrem? Soluțiile sunt, adică le au alte state!”, a menționat Avraham Marian Cioceanu.

În opinia acestuia, însă, reprezentanții ministerului nu manifestă un interes deosebit pentru agricultura ecologică și pentru țintele până în 2030 impuse de Uniunea Europeană în acest domeniu.

„Nici nu avem cum să contribuim (la elaborarea PNS – n.r.), pentru că tot sectorul bio este șocat pur și simplu de propunerea ministerului. Deci pe lângă acest PNS pentru agricultură care stabilește cum se cheltuie banii pentru atingerea țintelor, trebuie să aibă inclus un Plan Național de Acțiune pentru Agricultură Ecologică, în care fiecare stat membru, după ce aprobă intern acest plan, se stabilesc niște procente în fiecare an, până în 2030. Și e ca la PNRR: în funcție de cum îți atingi procentele pe care ți le-ai asumat, așa primești toți banii din agricultură. Că de asta era important să existe Plan Național de Acțiune pentru Agricultură Ecologică, stabileam ținta, iar după aceea vedeam, din planul mare, din PNS, cât și cum alocam resursele ca nu cumva să rămânem cu ținta asta neatinsă. Am avut în septembrie o primă discuție a reprezentanților ministerului cu tot sectorul bio din România, noi am prezentat cam cum vedem lucrurile și la întâlnire, și în scris, iar undeva în luna decembrie ministerul a dat o primă propunere a Planului Național de Acțiune. Și, de-aia zic, suntem cumva în stare de șoc toți, pentru că am constatat, scris negru pe alb, că Ministerul Agriculturii – autoritatea responsabilă pentru agricultură ecologică în România –, în condițiile în care Uniunea Europeană cere (o țintă de) 25%, noi ne autopropunem 5,5% în 2030. E ceva… dacă n-ai face nimic, organic, dacă avem 3,2% acum și ne-ar lăsa în pace, oricum am crește mai mult”, a explicat Cioceanu.

„Eu nu cred că dânsul (ministrul Adrian Chesnoiu – n.r.) știe de acea propunere a departamentului de politici – cred că de acolo a plecat – ca agricultura bio certificată în România să fie 5,5% în 2030. Cred că nu ar fi lăsat documentul ăsta să fie trimis către asociație”, a mai spus președintele BIO ROMÂNIA.

Acesta a povestit că, la consultările privind elaborarea PNS 2023-2027, după ce s-a prezentat cum s-au împărțit banii la PNS, a atras atenția că trebuia întâi stabilit acel Plan Național de Acțiune pentru bio ca să știm că 30% din bani se duc la bio, să știm cum dirijezi acești bani și unde vrei să ajungi cu agricultura bio. Din păcate, presiunea legată de termenul de predare a PNS către Bruxelles a făcut ca peste această problemă să se treacă în viteză în cadrul consultărilor, a mai povestit Cioceanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.