Chesnoiu: Nu putem accepta o competiție inechitabilă între fermierul român și cel european!

România are nevoie de o pozițe de țară asumată prin dialog cu fermierii săi și nu poate accepta o competiție inechitabilă la nivel european, a declarat joi, 10 februarie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Conferința Regională Centru cu tema „Reforma PAC și Pactul Ecologic European: impactul estimat pentru agricultură”, organizată de Clubul Fermierilor Români la Covasna.

„Sunt un adept al valorilor europene, sunt un pro-european convins, dar cred că la nivel european trebuie să ne raportăm la specificitatea fiecărui stat. (…) Să nu credeți că aceste documente programatice – Farm to Fork, Green Deal, biodiversitate – vor rămâne la nivel de orientări. Ele acum îmbracă forma activității de lucru în serviciile Comisiei și, probabil, în viitor se vor transforma în directive sau în regulamente europene ce pot deveni obligații. Aceasta este direcție de transformare a Europei în viitor. Ori noi trebuie să fim pregătiți. Nu putem accepta ca o țară care folosește de trei ori cantitatea de substanță activă comparative cu România să susțină impunerea reducerii la jumătate a procentului folosit în țara noastră”, a afirmat Chesnoiu, susținând că „ar fi o competiție și o menținere a competiției inechitabile între fermierul român și fermierul european. Suntem de acord și susțin – și cred că sunteți în asentimentul meu – că trebuie să se facă o medie și să se stabilească niște indici de referință ponderați la nivel european la care să ne raportăm cu toții. Dacă o țară vest-europeană folosește astăzi 180 de kilograme de substanță activă de azot și România doar 49 de kilograme, dacă reducem la jumătate, fermierul din acea țară va folosi 90 de kilograme, iar noi numai 25 de kilograme. Unde este competitivitatea egală? Unde este egalitatea în drepturi și obligații pe care ne-am asumat-o prin aderarea la Uniunea Europeană? Valorile europene înseamnă să fim egali, să beneficiem cu toții de aceleași drepturi și să ne îndeplinim aceleași obligații și, la un moment dat, să putem concura între noi, dar în condiții egale”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Potrivit ministrului Agriculturii, această poziție trebuie menținută nu numai în interiorul Uniunii Europene, ci și în relațiile cu terții.

„Este iarăși unul dintre elementele pe care le-am susținut la Consiliul de Miniștri. Sunt de accord cu viziunea europeană și în materie de relații internaționale și schimburi de alimente sau produse agroalimentare cu state terțe, dar în condiții egale (cu cele) la care sunt supuși fermierii români. Pentru că nu putem importa carne de vită din Argentina, hrănită cu cereale modificate genetic, iar în România și la nivel European să avem această interdicție. Cred că trebuie să fim competitori egali în condiții egale. Altfel, vom vedea din partea unor state care sunt mult mai dezvoltate din perspectiva tehnologiei un export de tehnologie către alte continente și import de produse agroalimentare. Or, în condițiile în care Europa este cel mai mare exportator de alimente din lume, trebuie să luptăm în continuare pentru drepturile fermierilor noștri și aceasta este viziunea pe care trebuie să o îmbrățișăm cu toții pentru a reprezenta fermierii români la Bruxelles”, a subliniat Chesnoiu.

Șeful MADR consideră că în negocierile pe care le poartă la nivel european, orice ministru al agriculturii este obligat să susțină poziția și drepturile fermierilor pe care îi reprezintă. Pentru aceasta însă, potrivit lui Chesnoiu, este nevoie de o poziție de țară, asumată prin dialog între autorități și cei care trudesc efectiv în sectorul agroalimentar.

„Evident, este o cale a dialogului pe care o deschid în fața dumneavoastră, a fermierior, și, în perioada următoare, odată ce încărcăm Planul Național Strategic în sistemul electronic al Comisiei, până la sfârșitul acestei luni, să am posibilitatea să mă întâlnesc cât mai des cu fermierii și cu reprezentanții celorlalte forme asociative, astfel încât să ne putem construi o poziție de țară. Pnetru că acolo (la Bruxelles – n.r.), ministrul nu se duce să susțină părerea lui, merge să suțină poziția și drepturile fermierilor români”, a mai ținut să precizeze Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole