20 mai 2022 - 07:16

Ministrul Chesnoiu își recunoaște greșeala! Ce se întâmplă cu Programul Tomata

Termenul limită pentru depunerea cererilor de înscriere în Programul Tomata a fost prelungit, după ce Ministerul Agriculturii a comis o eroare în elaborarea procedurii de înscriere. Potrivit șefului MADR, Adrian Chesnoiu, greșeala va fi rectificată săptămâna viitoare prin aprobarea în ședința de Guvern a unui act normativ elaborat de urgență.

”La programul de tomate și legume în spații protejate am făcut o eroare, cedând cumva insistențelor Ministerului de Finanțe de a introduce certificatul fiscal și cazierul fiscal, fără a verifica înainte dacă ANAF-urile teritoriale sunt pregătite să le elibereze aceste documente fiscale potențialilor beneficiari. Am descoperit situația în care mergeau fermierii să solicite aceste documente și li se spunea că au datorii, că nu există bazele de date între APIA, registrele de la primării nu au fost integrate și a apărut această problemă.

Am intervenit cu un act normativ, speram să intre azi, n-am reușit să obținem toate avizele, dar cu siguranță săptămâna viitoare în ședința de Guvern va fi aprobat. Le transmit fermierilor să meargă să depună cererile de înscriere. Se prelungește și termenul de înscriere până la 1 aprilie. Le garantez că pe viitor, niciun document care emană de la stat nu le va mai fi solicitat lor. A fost o eroare pe care mi-o asum și care nu se va mai întâmpla niciodată.

Am reușit acum să obțin aprobarea celor de la ANAF să încheiem protocolul de coaborare cu ei și să le dăm celor de la DAJ-uri credențiale de acces direct în baza de date ANAF. Vom fi în contact permanent cu UAT-urile și cu primăriile să putem obține toate datele de acolo, astfel încât fermierii să stea în câmp și să lucreze, nu să aștepte pe la cozi”, a precizat ministrul Adrian Chesnoiu în direct la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.

Actul normativ emis de MADR reglementează următoarele aspecte:

  • prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv;
  • abrogarea criteriului de eligibilitate referitor la obligațiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis;
  • eliminarea certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.