Chesnoiu: Marea industrializare a României s-a făcut pe cârca agriculturii. E timpul să trecem și la procesare!

România este un campion european în ceea ce privește producția de cereale, însă ne lipsește procesarea, un factor determinant pentru o dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar în actualul context economic internațional, a arătat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, prezent, joi, 10 februarie, la Conferința Regională Centru cu tema „Reforma PAC și Pactul Ecologic European: impactul estimat pentru agricultură”, organizată de Clubul Fermierilor Români la Covasna.

„România este un mare exportator de cereale. Citeam chiar astăzi citeam o știre că, la zi, suntem cei mai mari exportatori de porumb din Uniunea Europeană. Sunt lucruri care pe unii îi îngrijorează, pe alții îi fac să fie încrezători în continuare și să producă hrană pentru populația țării și iată că și pentru alte popoare. Pentru că actul de comerț este unul extins, este internaționalizat deja, și România nu a început să fie exportatoare de cereale ieri. România este exportator de cereal din istorie, de peste 150 de ani. (…) Istoria este dovada vie că știm să producem hrană, producem cereale și producem mai mult decât consumăm. Dacă ne uităm puțin mai aproape cred că sunteți în asentimentul meu că marea industrializare a României s-a făcut pe cârca agriculturii, și temelia dezvoltării industriale și economice a acestei țări s-a făcut pe cârca fermierilor români. Așa că eu cred că trebuie să fiți reprezentați mult mai bine în arhitectura statală și rolul dumneavoastră trebuie să fie determinant, așa cum a fost de-a lungul veacurilor”, le-a spus Adrian Chesnoiu reprezentanților fermierilor participanți la conferință.

Potrivit ministrului Agriculturii, performanțele înregistrate în ultimii ani de România, comparativ, cu celelalte state membre UE, sunt chiar mai mari, dacă ar fi să ne raportăm la suprafața agricolă.

„Arătați performanța și faptul că suntem într-adevăr campioni la producerea de cereale. Cu toate astea, din graficele pe care le-ați expus, cred că ar fi trebuit să vă raportați și la suprafața agricolă a României. Pentru că, dacă s-ar face o analiză de performanță raportată la suprafața agricolă, cu siguranță am fi lideri detașați. Solul românesc, cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu și pe care ni l-au lăsat strămoșii noștri moștenire, este unul extraordinar”, a mai spus Chesnoiu.

Cu toate acestea, ministrul a atras atenția că pentru a face față viitoarelor provocări pe care le implică noile politici europene și contextul economic internațional, singura soluție viabilă este aceea de a nu rămâne la doar la stadiul de producător de materii prime agricole și a trece procesare la nivel larg.

„Provocările viitoare nu vin întâmplător, nici Pactul Verde European, nici biodiversitatea, nici Green Deal, nici strategia Farm to Fork. Sunt riscuri și vulnerabilități la adresa agriculturii românești, dar, prin inteligență și dialog, împreună le putem transforma în oportunități (…) Ce ne lipsește din tabloul ăsta total al trecutului și prezentului? Ne lipsește un factor determinant: procesarea! Suntem cap de linie în a produce materie primă, suntem în top, dar la nivelul procesării avem încă deficiențe majore. Și asta, din punctul meu de vedere și al analizelor pe care le-am făcut, (s-a întâmplat) doar prin simplul fapt că politicile publice de încurajare a apariției unor unități mari de procesare au lipsit. Ne-am concentrat, în perioada trecută de programare, 2014-2020, prea mult pe procesarea la nivel de fermă. În industria alimentară, rata de viabilitate a unui business este destul de scăzută, între 3 și 5 la sută. Ca să poți să devii performant, nu te vei putea bate cu coloșii din industria alimentară la procesarea laptelui, spre exemplu, cu o făbricuță de 500.000 de euro sau una de un million de euro. Ca să poți să fii performant, noi trebuie să (facem în așa fel încât să) asociem fermierii producători de materie primă, care împreună să construiască unități de procesare de capacitate mare, astfel încât să fie rentabili în piață”, a explicat Adrian Chesnoiu.

Acesta a subliniat că, deși personal este un mare susținător al tradițiilor și al produselor tradiționale, procesarea produselor agricole în unități de mare capacitate este esențială pentru a face față exigențelor unei piețe globale.

„E aici o diferență uriașă între ceea ce înseamnă tradiție și produse tradiționale certificate – cu care ne mândrim și (cu care) avem o capacitate enormă de a câștiga piețe, inclusive la nivel local, intern, dar și piețe externe – și cealaltă componentă a industriei alimentare unde intrăm într-un joc global și într-o competitivitate europeană, pe o piață liberă europeană și o piață globală”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole