Chesnoiu cere UE s-o lase mai moale cu ambițiile de mediu!

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susține că a cerut Comisiei Europene reconsiderarea măsurii impuse de Uniunea Europeană României şi statelor-membre ca, de la 1 ianuarie 2023, să lase 4% din suprafaţa agricolă necultivată pentru biodiversitate şi peisaj, informează AGERPRES.

Pentru țara noastră, 4% ar însemna aproape 300.000 de hectare, iar în opinia lui Chesnoiu, nimeni nu îşi poate permite să lase o astfel de suprafaţă neproductivă.

„Uniunea Europeană impune României şi statelor-membre ca din viitorul program, de la 1 ianuarie 2023, să lase 4% din suprafaţa agricolă necultivată, astfel încât să apară elemente de biodiversitate şi de peisaj. Încă din decembrie, de la primul Consiliul de miniştri la care am participat, am solicitat Uniunii Europene şi Comisiei Europene să-şi reconsidere poziţia, pentru că situaţia globală în care ne aflam la momentul respectiv şi mai ales, iată, în aceste momente, nu cred că mai impune aceste obiective ambiţioase de mediu fără să se ţină cont de specificitatea fiecărui stat-membru. Să laşi 4% din suprafaţa agricolă a unei ţări cum este România, cu 9,4 milioane de hectare de teren arabil, ar însemna aproape 300.000 de hectare necultivate. Nu cred că îşi permite nimeni la nivel european, la nivel global, să lase o astfel de suprafaţă neproductivă, mai ales a unei ţări cum este România, cu un sol atât de fertil”, a afirmat Adrian Chesnoiu, miercuri, după şedinţa de Guvern.

Șeful MADR a precizat că, din fericire, discuţiile la nivel european pe acest subiect încă nu s-au încheiat, ele urmând a fi continuate la Consiliul de miniştri din 21 martie.

„Continuăm discuţiile acestea. Luni (21 martie 2022 – n. r.) merg la Consiliul de miniştri şi vom dezbate în continuare acest subiect. Suntem una dintre ţările care susţinem să cultivăm fiecare metru pătrat de pământ, astfel încât să putem asigura securitatea alimentară şi siguranţa aprovizionării cu alimente şi pentru alte ţări care nu pot produce necesarul de cereale. Obligaţia mea este să aduc la cunoştinţa factorilor europeni orice problemă cu care se confruntă statul-membru şi să fac propuneri de îmbunătăţire a cadrului normativ”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole