28 iunie 2022 - 12:47

Chesnoiu către Oros la dezbaterea moțiunii simple: „Sunteți un veritabil mitoman!”

În cadrul dezbaterii moțiunii simple pe agricultură, inițiată de PSD împotriva ministrului de resort Adrian-Nechita Oros, de luni, 29 martie 2021, în plenul Camerei Deputaților, președintele Comisiei de Agricultură, parlamentarul Adrian-Ionuț Chesnoiu, l-a catalogat pe șeful MADR drept „veritabil mitoman!”.

Între reprezentanții opoziției și cei ai coaliției de guvernământ, de-a lungul dezbaterii moțiunii, au fost schimbate replici dure, atât parlamentarii PSD, cât și cei ai PNL-USR-PLUS adresându-și reciproc invective.

Social-democraţii au depus, săptămâna trecută, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”.

În textul moţiunii, PSD a scris că este obligatoriu ca ministrul Oros să plece urgent din funcţie, acuzându-l pe acesta că, după 17 luni de guvernare, nu a învăţat nimic şi agricultura traversează cea mai neagră perioadă din cauza „incompetenţei şi amatorismului” de care acesta a dat dovadă.

- Publicitate -

Potrivit moțiunii citită de deputatul PSD, agricultura autohtonă a avut în 2020 două recorduri negative, și anume cea mai pronunțată reducere de producție dintre activitățile economice – minus 16,2% la valoarea adăugată creată și cea mai mare creștere de prețuri – 10,5%.

„Domnilor guvernanți, țara are nevoie de hrană, iar fermierii au nevoie de susținere în momente de criză. Și fermierii sunt tot privați și tot plătitori de taxe la bugetul de stat, buget pe care l-ați măcelărit doar pentru interesele dumneavoastră de grup. Fermierii își strigă disperarea în stradă. Sunt executați de bănci și de furnizorii de inputuri. Cu banii de subvenții și-au plătit arendele, iar acum nu au bani să înființeze culturile noi de primăvară. Unii dintre ei, pentru a trece iarna și a pune hrană pe masa copiilor, au început să-și vândă animalele, utilajele agricole sau chiar și pământul.

„S-a ajuns aici pentru că, așa cum ne arată realitatea momentului, ministrul Adrian Oros nu are experiența și priceperea necesare pentru a gestiona multiplele probleme ale agriculturii românești. A recunoscut-o chiar dumnealui, încă de la începutul mandatului, atunci când ne-a anunțat cu stupoare că dânsul învață problemele agriculturii la minister. Iată că, după 17 luni de guvernare, nu ați învățat nimic, domnule Oros.

„Agricultura românească condusă de dumneavoastră traversează cea mai neagră perioadă, iar acest lucru nu a fost cauzat numai de pandemie sau secetă, ci mai ales de incompetența, amatorismul și mitomania de care dați dovadă. Cu alte cuvinte, este prea mare pălăria Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru capul dumneavoastră, domnule Adrian Oros. Și nu o spunem noi, ci o spun în cor fermierii români.

„Da, exact, cei despre care spuneați în 23 decembrie 2020, la audierile pentru învestirea în funcția de ministru, că doar fermierii pot judeca activitatea dumneavoastră în funcția de ministrul al Agriculturii. Așa este. Vă dăm dreptate și îi ascultăm pe fermierii care vă cer în stradă, disperați, despăgubirile de secetă promise și neacordate, care vă cer întregirea plafoanelor la ANT, înjumătățite de dumneavoastră, anul acesta, care vă cer plata accizei la motorină, aferentă anului 2020, trimestrele III și IV, care vă cer programe de sprijin pentru zootehnie, piscicultură, produse tradiționale și multe alte obligații legale pe care le aveați, domnule ministru, dar pe care nu le-ați onorat.

„Sau nu contează pentru dumneavoastră aceste lucruri și îi catalogați din nou, peiorativ, pe fermierii care își cer drepturile în stradă drept colindători? Sunteți un veritabil mitoman!”, a afirmat Chesnoiu, potrivit textului moțiunii.

Deputatul PSD și-a continuat discursul și l-a taxat pe Oros pentru declarațiile belicoase ale acestuia din urmă la adresa unor anumite segmente de fermieri din România.

„I-ați jignit constant (n.r. – pe fermieri) numindu-i vânători de subvenții, hoți sau profitori, punându-le astfel o ștampilă nemeritată pe chipurile lor brăzdate de soare, de secetă sau nevoi. I-ați acuzat că fraudează programele de sprijin, le-ați spus tinerilor noștri că nu vor mai putea face agricultură decât cei care o fac din tată-n fiu, descurajându-i și pe aceia care chiar iubesc glia strămoșească să se apuce de această nobilă activitate.

„Mai credem, cunoscându-vă ura pentru fermierii mici și nefiscalizați că vreți să distrugeți în totalitate gospodăria țărănească și toată, dar absolut toată hrana acestui popor, să fie cumpărată din supermarket, cu proveniență din import. Ați dormit 17 luni de zile la post și acum le veți arunca în brațe celor de la ANSVSA răspunderea pentru incompetența dumneavoastră. Așa cum ne-am obișnuit deja, domnule Oros, veți minți din nou în fața națiunii. (…) Halal ministru, jalnic demnitar.

„Ne uităm la voi, domnilor liberali, useriști sau plusiști, parcă sunteți toți făcuți de-o mumă. Sunteți fără suflet, fără empatie, fără grijă de semeni. Doar voi, pentru voi. Le-ați închis țăranilor târgurile, le-ați închis piețele și i-ați trimis să-și vândă amarul de produse pe trotuare, în plină iarnă. Acum îi interziceți bietului țăran român să-și crească și să-și vândă animalele din gospodărie, pentru a putea trăi, nu pentru a se îmbogăți ca voi. (…) Credeți că țăranul român vă va uita, domnule Oros? În niciun caz. Și țineți minte că atunci când veți mai merge să le călcați pragul gospodăriei, vă vor primi cu bâtele, în niciun caz cu pâine și cu sare.

„Munca în agricultură nu este la patru ace, cu batistuța galbenă apretată la piept, este cu sudoare, cu neliniști, cu griji, cu mâini crăpate, cu lacrimi uscate pe obrajii triști, dar mai ales cu sufletul de glia strămoșească. Dumneavoastră, oare, aveți sufletul legat de glia acestei nații? Sau l-ați vândut pe doi arginți intereselor celor care își doresc distrugerea agriculturii românești?

„Răspunsul îl știu toți fermierii, producătorii și agricultorii români. Prin tot ceea ce ați făcut, domnule Oros, demonstrați că sunteți cel mai mare dăunător al agriculturii românești, iar pentru salvarea Agriculturii României, plecarea dumneavoastră din funcția de ministru este cel mai bun tratament anti-dăunători!”, a conchis Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Oros îi dă replica lui Ciolacu: „Să-l puneți pe domnul Chesnoiu să citească moțiunea… domnul Ciolacu, este grav. Milițianul care a distrus AFIR, timp de trei ani de zile?”

La rândul său, ministrul Agriculturii în exercițiu, Adrian-Nechita Oros, și-a început discursul cu un atac direct la adresa celui care a citit moțiunea, și anume Adrian-Ionuț Chesnoiu, catalogându-l pe acesta din urmă drept „milițianul care a distrus AFIR”.

„O moțiune simplă este un exercițiu democratic, un drept al opoziției care cheamă în fața Parlamentului un ministru, pentru a dea seamă. Dar să-l puneți pe domnul Chesnoiu să citească moțiunea… domnul Ciolacu, este grav. Milițianul care a distrus AFIR, timp de trei ani de zile? V-ați făcut din nou de râs. Cu siguranță, oamenii, fermierii au înțeles demult că PSD minte, învrăjbește, dezinformează și manipulează.

„Vă reamintesc, domnilor de la PSD, că ați că ați călărit agricultura României timp de 22 de ani, distrugând aproape tot. Acum, precum lupii îmbrăcați în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiți despre problemele agriculturii, acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci și așteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an și jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a afirmat ministrul liberal.

„Vă ascundeți, domnule Chesnoiu, după asociații făcute peste noapte, în scară de bloc, cele în care membrii fondatori vă sunt rude sau afini. Eu mă consult de doi ani cu tot ce înseamnă mediul asociativ reprezentativ”, l-a acuzat Oros pe Chesnoiu.

Și discursul liberalului Costel Șoptică a fost unul acid la adresa PSD-istului Chesnoiu, în contextul moțiunii simple a PSD, citită de cel șeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

„Textul pe care l-aţi depus abundă în afirmaţii neconforme cu realitatea. Este doar o înșiruire de idei doar pentru a vă justifica activitatea parlamentară. Astăzi ați devenit brusc extrem de îngrijorați de soarta agriculturii românești, uitând că în ultimii ani ați deținut frâiele acestui domeniu pentru care ați făcut aproape NIMIC. Veniți, astăzi și aruncați cu invective la adresa unui ministru competent – Adrian Oros, un profesionist desăvârșit, uitând mult prea repede pe mâinile cui ați lăsat agricultură și dezvoltarea satului românesc – ilustrului și filozofului abstract Petre Daea”, a menționat Șoptică.

În ziua în care fermierii ieșeau în stradă și protestau împotriva lipsei de interes a Guvernului Cîțu față de pagubele provocate de seceta pedologică extremă culturilor înființate în anul agricol anterior, PSD depunea moțiunea simplă cu titlul „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita Oros!”.

În postarea de pe Facebook a președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, de miercuri, 24 martie 2021, acesta scria că „pentru salvarea agriculturii României, plecarea din funcția de ministru a domnului Adrian-Nechita Oros este cel mai bun tratament antidăunători!”.

Și în 2020, Adrian Oros a fost ținta moțiunii simple. Anul trecut, moțiunea simplă pentru demiterea lui Adrian Oros a fost adoptată în ședința senatului prin votul majorității. După numărarea voturilor exprimate asupra moțiunii simple cu tema „Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros”, inițiată de un număr de 72 de senatori, 68 de parlamentari votaseră pentru moțiune, 32 împotrivă, înregistrându-se atunci și 5 abțineri.

Votul din Senat nu produce automat efecte, demiterea sa fiind la latitudinea prim-ministrului de atunci, Ludovic Orban, care a declarat că nu are nicio intenţie să-l înlocuiască din funcţie pe actualul ministru al Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.