Chesnoiu: 100 de milioane de euro pentru micro-sisteme de irigații în ferme!

Dezvoltarea sistemului de irigații în România este esențială pentru activitatea fermierilor, de aceea Guvernul va aloca 500 de milioane euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații, din care 100 de milioane vor fi destinați micro-sistemelor locale de irigații la nivelul fermei, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News cu prilejul Zilei Mondiale pentru Combaterea Deșertificării, marcate de Națiunile Unite în fiecare an, pe 17 iunie.

„În plan național strategic viitor, ceea ce reprezintă planul care guvernează gestionarea fondurilor europene pe care România le are la dispoziție în exercițiul financiar 2023-2027, alocăm 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații, pe de o parte, iar din aceștia, 100 de milioane sunt destinați micro-sistemelor locale de irigații la nivelul fermei (…). Mi-aș dori, ca ministru al Agriculturii, ca la renegocierea pe care o vom avea cu Comisia Europeană, irigațiile și investițiile în irigații, ca o componentă de combatere a efectelor schimbărilor climatice și de acordare de subvenții fermierilor români în derularea activității agricole, să fie o temă care să vizeze această modificare, pentru că avem nevoie de investiții în sistemul național de irigații, dar nu oprindu-ne doar aici“, a spus Adrian Chesnoiu.

În altă ordine de idei, Ministrul Agriculturii a ținut să sublinieze încă o dată că România nu se află în pericol de a se confrunta cu o criză alimentară

„Am văzut că, în ultima perioadă este foarte mult interes pe acest subiect. Doresc să aduc în atenție anul 2020 când a fost, probabil, cel mai secetos an din ultimii 20 de ani, doamna Mateescu cred că poate să ne confirme. Am avut o suprafață de aproape 1 milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu productivitate extrem de redusă din cauza secetei, dar, cu toate acestea, agricultura României a reușit să asigure necesarul de consum de grâu, la nivel intern, și să realizeze chiar un excedent de aproximativ 2 milioane de tone. Necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane de tone de grâu anual, iar producția realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone. Prin urmare, iată că și în cel mai rău an, din punct de vedere climateric, fermierii români au reușit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern și să realizeze și un excedent pentru export. Lucrul acesta ne dă liniștea necesară în a înțelege că România este departe de a se afla într-o situație de apariție a unei crize alimentare. Desigur că este important ca întotdeauna să ne asigurăm stabilitatatea, să fim siguri că nivelul producției este unu stabil. Pot să vă asigur că și anul acesta avem un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă”, a mai spus Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole