Cheltuieli ENORME pentru fermieri! Cât costă înființarea unui hectar de grâu toamna aceasta

Prețurile din ce în ce mai ridicate ale inputurilor agricole îi pune pe fermieri într-o situație dificilă în privința însămânțării culturilor de toamnă anul acesta, mai ales ținând cont de faptul că o bună parte din ei au resimțit din plin efectele secetei din 2022.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, realizatorul Constantin Rudnițchi a dialogat cu președintele LAPAR, Nicu Vasile, pe marginea acestui subiect. Potrivit fermierului, cheltuielile de înființare a culturilor vor depăși 6.000 lei/hectar anul acesta, în condițiile în care acum doi ani nu se ridicau nici măcar la jumătatea acestei valori.

”Înființarea unui hectar de cultură mare anul acesta, ne referim la rapiță și grâu, va depăși 6.000 de lei. Dacă punem costurile directe și indirecte, depășim această sumă. În urmă cu doi ani, costurile era la sub jumătate.

Uitați-vă la achiziția de îngrășăminte din această toamnă. Nu cred că a depășit 20% față de anul trecut. Din cauza prețurilor extrem de ridicate, fermierul nu are o predictibilitate și, până la urmă, trebuie să-și facă un plan de afaceri, să țină cont de investițiile pe care le face – producția neterminată, plus achiziția de utilaje și angajații, pentru că mai mult de 40% din cheltuieli reprezintă costurile salariale”, a precizat Nicu Vasile pentru AGRO TV.

Interviul complet cu șeful LAPAR poate fi urmărit pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole