8 decembrie 2021 - 15:27

Cetățenii au decis cu privire la interzicerea pesticidelor de sinteză

Deși, surprinzător, cunoscuți pentru interesul lor pentru agricultura ecologică, cetățenii elvețieni au luat o decizie fermă în ceea ce privește referendumul de interzicere a pesticidelor de sinteză, respectiv de blocare a subvențiilor agricultorilor care folosesc acest tip de produse pentru protecția plantelor.

Mai exact, cetățenii cu drept de vot din Confederația Elvețiană nu vor ca fermierii să renunţe la pesticidele de sinteză, după ce alegătorii au refuzat duminică, la urne, să angajeze ţara – care găzduieşte unul din cei mai mari producători de produse fitosanitare, grupul Syngenta, achiziţionat în 2017 de gigantul chinez ChemChina – în această direcţie.

Potrivit primelor rezultate oficiale, un vot negativ a fost exprimat în majoritatea cantoanelor, unde populaţia a respins cele două iniţiative populare împotriva pesticidelor, scriu, pe larg, cotidiene de pe bătrânul continent, dar și din SUA.

Interzicerea pesticidelor de sinteză în termen de zece ani, cât şi orice import de alimente produse în străinătate cu ajutorul lor sau care le conţine, a fost respinsă cu 61% la nivel de votanți și cu 25 la 1 la cantoane, potrivit primelor rezultate oficiale.

O altă iniţiativă – respinsă cu peste 63% – prevedea ca subvenţiile pentru fermieri să fie plătite numai fermelor care nu folosesc pesticide, interzic utilizarea preventivă sau regulată a antibioticelor şi sunt capabile să îşi hrănească animalele cu furajele pe care le produc.

În cadrul sistemului de democrație directă al Elveției, referendumurile și voturile populare au loc la fiecare câteva luni la nivel național, regional și local.

Orice idee din partea publicului poate fi supusă unui vot național dacă adună 100.000 de semnături din populația de 8,6 milioane, dar aceste așa-numite inițiative populare necesită adoptarea majorității duble.

Pentru a declanșa un referendum privind noile legi convenite de parlament, mai întâi este nevoie de 50.000 de semnături și apoi de o majoritate simplă de voturi.

Pionierat în agricultura ecologică

Elveția este cunoscută drept pionierul agriculturii ecologice în lume. Secțiunea pentru agricultură de la Goetheanum datează din 1930. Activitatea de cercetare în domeniul agriculturii ecologice a fost făcut aici de Ehrenfried Pfeiffer și Lilli Kolisko.

În intervalul 1960-1970, numărul de exploatații ecologice din Confederația Elvețiană a fost estimat între 500-1.000.

În anul 1973 a luat ființă Institutul de Cercetări pentru agricultura ecologica Landbau, care a devenit unul dintre centrele majore de cercetare în agricultura ecologică la nivel mondial.

Șapte ani mai târziu, asociațiile ecologice au fondat organizația-umbrelă Bio Suisse care a standardizat producția agricolă ecologică.

Încă din 1980, toate organizațiile elvețiene de agricultură prin Bio Suisse Bud au trecut la un sistem comun de certificare.

În ultimii ani, toate cantoanele ofereau un curs introductiv pentru agricultorii „de conversie la agricultură ecologică”, iar serviciile de stat de consultanță ofereau în fiecare canton consultanță tehnică pentru agricultorii ecologici.

Serviciile de consultanță se concentrează pe suport tehnic asigurat pe timpul perioadei de conversie si pe asistență tehnică în acordarea subvențiilor.