27 mai 2022 - 02:45

Cererea si pretul plantelor oleaginoase vor creste pe plan mondial

Într-un raport lunar privind semințele oleaginoase, firma Consultancy Strategie Grains a redus prognoza producției de rapiță din UE la 17,05 milioane tone de la 17,4 milioane anterior. Ambele niveluri ar fi cele mai scăzute din 2006. Cea mai recentă proiecție este, de asemenea, în scădere cu aproape 15% față de recolta estimată în 2018 de 19,95 milioane tone.

Grains și-a mărit prognoza pentru importurile de rapiță din UE în sezonul 2019/20 la un nivel record, întrucât cererea pentru principalele culturi oleaginoase ale UE rămâne ridicată.

Alți analiști preconizeaza, de asemenea, o scădere pentru producția de rapiță din UE și o creștere a importurilor, după ce vremea proastă și daunele insectelor au afectat recolta din acest an în 28 de țări.

Nevoile mari de import ale UE ar trebui să crească prețurile, a precizat Grains.

„Prețurile UE trebuie să crească”

„Se preconizează că prețurile UE vor crește brusc în următoarele câteva luni și vor rămâne mult mai mari decât prețurile mondiale. Acest preț va fi menținut pe parcursul anului, astfel încât importurile din țările terțe să poată răspunde cererii UE”.

Viitorul spot pentru rapiță la Euronext a fost tranzacționat la nivel maxim la un an de la sfârșitul lunii august, cu un maxim maxim de 385,25 euro (424,85 dolari).

Prețurile europene pentru rapiță pot fi, de asemenea, susținute prin întărirea ofertei pe piețele de ulei vegetal, în parte datorită impunerii de tarife a UE pe biodiesel, a adăugat Grains.

Printre principalii producători de rapiță din UE, firma și-a redus estimarea recoltelor germane din 2019 la 2,90 milioane de tone, care ar fi cea mai mică din 1997 și a redus producția franceză la 3,55 milioane de tone, cel mai slab nivel din 2003.

„Un nivel record”

„Cu producția în scădere cu aproape 3 milioane de tone și cererea industrială rămânând robustă în ciuda disponibilităților mai mici, importurile UE vor atinge un nivel record de 6,1 milioane de tone în acest an, cu fluxuri record din Ucraina și Canada”, a declarat consultanța.

Ultimele prognoze de import se compară cu proiecția Grains de 5,8 milioane de tone ceea ce ar fi fost, de asemenea, un nivel record..

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Asta e foarte bine pentru marii fermieri si exportatori romani. Iar daca nu se vor grabi sa vanda inca de acum si vor astepta momentul ideal din iarna sau din primavara viitoare, va fi cu atat mai bine pentru ei.

Comments are closed.