Cerealele ucrainene, preocuparea numărul unu!

Cerealele ucrainene au devenit preocuparea numărul unu pentru guvernanți, în toate statele Uniunii Europene și nu numai.

Reuniți luni la Luxemburg, miniştrii de externe din statele membre UE discută despre modalităţi de a scoate din Ucraina milioane de tone de cereale blocate din cauza blocadei impuse de Rusia porturilor la Marea Neagră, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

În prezent, în Ucraina, unul dintre cei mai importanţi furnizori de cereale la nivel global, sunt blocate în silozuri peste 20 de milioane de tone de grâu, ca urmare a invaziei ruse.
Moscova neagă orice responsabilitatea pentru criza alimentară provocată şi dă vina pe sancţiunile occidentale pentru penuria care a dus la o creştere a preţurilor la alimente la nivel mondial şi pentru avertismentele ONU privind spectrul foametei în ţările mai sărace, care se bazează foarte mult pe cereale importate.
Eforturile ONU de a negocia un acord de reluare a exporturilor maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte sunt sprijinite și de Uniunea Europeană, dar pentru asta ar fi necesar și acordul Kremlinului.
Având în vedere bunele relații pe care le are atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, Turcia declarat că, în cazul convenirii unui acord, este pregătită să îşi asume un rol în cadrul unui mecanism de observare cu sediul la Istanbul.
Nu este însă clar dacă UE s-ar implica în securizarea militară a unui astfel de acord.

„Dacă va fi nevoie în viitor de escortarea acestor nave comerciale, aceasta este un semn de întrebare şi nu cred că suntem încă acolo”, a spus un oficial al UE.
Potrivit acestuia, între timp, între statele membre UE continuă discuţiile cu privire la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, însă nu este iminentă adoptarea de noi măsuri, având în vedere că sancţiunile adoptate sunt deja extinse şi nu există prea mult spaţiu de negociere pentru un acord care să impună sancţiuni exporturilor de gaz rusesc către UE.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole