Avertisment în Parlamentul European: Cerealele ucrainene ne bagă fermierii în FALIMENT!

Fermierii din România, Polonia și Slovacia riscă să intre în faliment din cauza cerealelor din Ucraina care au invadat piețele țărilor de graniță, avertizează europarlamentarul Daniel Buda, cerând Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens.

„Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că fermierii aflați în țările de la granița cu Ucraina au nevoie urgent de sprijin!”, este mesajul lui Daniel Buda către executivul comunitar, arătând că, altfel, „fermierii din aceste țări vor intra în faliment, cu consecințe incomensurabile pentru ceea ce înseamnă securitatea alimentară inclusive la nivelul UE”.

Comisia AGRI din cadrul Parlamentului European a luat în dezbatere, în această săptămână, atât problema securității alimentare, cât și identificarea unor mecanisme prin care să se continue sprijinirea fermierilor din Ucraina.

În cadrul dezbaterilor, europarlamentarul Daniel Buda a dat citire unui mesaj primit din partea unui fermier român:

„Mă întreb așa, ce faceți domnule europarlamentar? Vreau să vă semnalez un eveniment. Azi am discutat cu cineva care mi-a spus că în Maramureș, zona de graniță, vin tiruri cu porumb din Ucraina și merg prin sate și vând direct la persoane. Nu firme, ci tiruri ale ucrainenilor direct. Nu știu dacă e corect. Nu cred că așa am înțeles noi să ajutăm alt popor. Să ne omorâm fermierii noștri care nu își mai pot vinde marfa și producția la prețuri care să le permit supraviețuirea pe piață. Ne omorâți! Ce faceți voi acolo, la Bruxelles?”, este mesajul transmis de o voce disperată din rândul fermierilor români care se văd în pragul falimentului.

- Publicitate -

Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, eforturile agricultorilor din Ucraina trebuie apreciate și sprijinite în continuare: „Este greu să faci agricultură în condiții de pace, darămite în condiții de război! Câmpurile minate, lipsa combustibililor, partea fermierilor înrolați pe front sunt doar câteva lucruri care împiedică desfășurarea normală a activităților agricole în Ucraina”. În același timp însă, Daniel Buda consideră că problema cerealelor care se vând în țările de graniță – respectiv România, Polonia și Slovacia – este una reală, fiind ridicată, de altfel, și de președintele Comisiei AGRI, Norbert Lins, și de alți europarlamentari.

„Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că aceste țări au nevoie de compensații și de forme de sprijin concrete pentru fermierii afectați! Altfel, suntem într-o logică destul de neavenită să ceri solidaritate, dar fără să ai grijă de proprii fermieri, care pot ajunge conjunctural în faliment din cauza faptului că nu își pot vinde propria producție la prețuri rezonabile! Evident, nu ne dorim acest lucru și tocmai de aceea așteptăm răspunsul ferm al Comisiei Europene, care nu se poate rezuma la a fi «agent constatator» în țările de graniță!”, mai spune Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole