Cerealele și complexul de soia înregistrează câștiguri rapide, la Chicago. Europa rămâne în urmă

Cerealele de pe piețele agricole din SUA au avut cresteri, joi seară, susținute de o revigorare a sectorului energetic dar și în contextul problemelor climatice. Cele mai recente prognoze meteorologice sunt dure în ceea ce privește precipitațiile pentru următoarele două săptămâni. Situația deficitului de apă se agravează în celebra Centură de porumb americană. Porumbul, în plină polenizare, este supus unor temperaturi extrem de ridicate.

Între timp, prețurile țițeiului au crescut cu aproape 4%, ca răspuns la o reapariție a preocupărilor legate de aprovizionarea globală, iar  stocurile de etanol din SUA au crescut cu 744.000 de barili ajungând la 23,49 Mega barili.

La închidere, pe bursa din Chicago, grâul SRW cu scadență în septembrie 2022 a crescut cu 32 c$/bushel, ajungând  la 8,37 dolari/bu. Contractele futures pe porumb din decembrie 2022 au crescut cu 11,25 c$/bu ajungând  la 5,96 $/bu. Boabele de soia cu livrare în noiembrie 2022 s-au apreciat cu 42,75 c$/bu, ajungând la 13,65 $/bu.

Pe Euronext însă, săptămâna aceasta avem un usor declin. Tona de grâu se vindea sub 332 de euro, în scădere cu 7,5%  într-o săptămână. Rapița Euronext pentru noiembrie 2022 a crescut cu 23,5 EUR/t, ajungând la 706,5 EUR/t. Rapița cu scadența în august 2022 a crescut cu 22,75 EUR/t, ajungând  la 705,75 EUR/t, fiind vedeta săptămânii. Prețul rapiței și-a accelerat revenirea sub impulsul unui euro extrem de slab și redresarea complexului de semințe oleaginoase.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole