Cerealele românești, colecție de RECORDURI! Prețurile cresc continuu

grâu, producția de grâu

Conform datelor Comisiei Europene, România înregistrează anul acesta record după record! Grâul românesc a depășit 250 de euro tona și ajunge astfel la cel mai mare preț din 2013 încoace.

Ultimele date publicate de Comisia Europeană arată că prețul pentru grâul românesc de panificație a ajuns la un nou record, depășind pragul de 250 de euro tona. Astfel România înregistrează încă un record pe piața grâului, cu o valoare care nu a mai fost atinsă din anul 2013.

Numai în ultima săptămâna valoarea unei tone comercializate în Banat s-a apreciat cu 13% față de săptămâna anterioară.

Prețul unei tone de grâu de panificație FOB Constanța ( preț free on board – încărcat în vapor) a ajuns pe 11 noiembrie, la un preț record de 259 de euro tona.  S-a depășit astfel, pentru prima dată din 2013 încoace ( ultimele date istorice comunicate de raportele săptămânale ale Comisie) pragul de 250 de euro.

Situația este similară și pentru prețurile din Banat ( DEPSILO – la plecarea din siloz) care au ajuns la 248 euro tona, după o creștere de 13% față de săptămâna anterioară. Vorbim și în acest caz de un record al ultimilor opt ani, 2021 marcând trecerea de pragul de 200 de euro.

Acestea sunt prețurile oficiale comunicate de Comisia Europeană pe baza informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii.

Italia și Spania au și ele recordurile lor. Potrivit ultimelor informații transmise de Comisia Europeană, cel mai scump grâu de panificație s-a vândut în Italia, la Bolognia, cu 311 euro tona ( preț DELFIRST-livrat primului cumpărător), în timp ce în Spania, la Burgos, prețul este de 305 euro tona (preț DEPSILO).

Cel mai ieftin grâu de panificație se pare că a fost vândut în Bratislava, cu 200 de euro tona.

Prețul grâului a crescut puternic în ultimele luni în toată lumea, reflectând creșterea puternică a consumului coroborată cu producții mondiale relativ stagnante.

Canada, Statele Unite, Kazahstan și Rusia au produs mai puțin, în timp ce Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina au avut creșteri.

Potrivit ultimelor date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), stocurile finale sunt ajustate la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, cu revizuiri în scădere în India și Uniunea Europeană, în timp ce cererea este în creștere pe măsură ce vremea uscată din Orientul Mijlociu stimulează importuri suplimentare, în special pentru Iran și Turcia, scrie economica.net

Picture of Ramona Pandele
Ramona Pandele

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.