Cerealele din Ucraina sunt pe la jumate!

Livrările de cereale ale Ucrainei sunt abia pe la jumătate față de exporturile înregistrate anul trecut, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Conform datelor publicate luni de Ministerul ucrainean al Agriculturii, țara vecină a exportat 1,11 milioane de tone de cereale în primele 22 de zile ale lunii iunie, cu 44% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Din cantitatea exportată, cel mai mare volum a fost de porumb – 978.000 de tone –, la care s-au adăugat 104.000 de tone de grâu şi 24.000 de tone de orz.

În luna mai a acestui an, exporturile de grâne ale Ucrainei au scăzut chiar până la aproximativ 1,7 milioane de tone.

Comparativ, înainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o singură lună.

În contextul blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.

- Publicitate -

Ministerul ucrainean al Agriculturii și-a propus ca țintă de exporturi două milioane de tone lunar și speră să poată trimite 700.000-750.000 de tone de cereale pe lună prin cele două mici porturi de la Dunăre spre România, de unde să fie livrate mai departe spre Africa de Nord şi Asia. Restul ar urma să fie exportate pe cale rutieră şi feroviară spre Europa, însă, până acum, lucrurile s-au mişcat extrem de încet, având în vedere că în primele 22 de zile ale lunii mai, doar 28.000 de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutieră.

Transportul pe calea ferată pare o opţiune mai promiţătoare, dar rămâne complicată şi costisitoare. Din cauza diferenței de ecartament între căile ferate ex-sovietice și cele europene, trenurile ucrainene trebuie să oprească la granite pentru ca cerealele să fie reîncărcate în vagoane din trenuri diferite sau să fie schimbate boghiurile vagoanelor, operațiuni care necesită timp şi limitează cantităţile de grâne care pot fi exportate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole