“Cercetarea agricolă din România este în faliment”

Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe-Agrostar trage un semnal de alarmă cât se poate de serios.
cercetare
Situația lucrărilor din stațiunile de cercetare și dezvoltare este cât se poate de îngrijorătoare, lucru semnalat de către Federația Agrostar. Una dintre cele mai arzătoare probleme o reprezintă salariile foarte mici pe care cei din “cercetare” le primesc. Un simplu muncitor nu încasează mai mult de 800 de lei, pe când un angajat cu studii superioare ajunge cu greu la 2.000 de lei.
„În prezent, cercetarea agricolă din România este în faliment, iar fermierii sunt practic dependenți de multinaționale, care au reușit să acapareze piață de semințe, genetică și chiar creditarea fermierilor cu semințe și alte inputuri. Practic, multinațională îl finantează pe producătorul agricol (îi dă inputurile necesare) și îl obligă să vandă producția la un preț impus. Astfel, multinaționalele sunt beneficiare indirecte ale subvențiilor acordate, teoretic, fermierilor. Dacă este să analizăm documentele în bază căror fermierii își primesc subvenția pe suprafată vom observă că aceștia trebuie să facă dovadă cu factură fiscală că au insămantat cu semințe certificate, achiziționate de unde? De la multinaționale furnizori de semințe, noi nemaiavând cercetare care să furnizeze astfel de inputuri”, susține Horațiu Raicu, secretarul general al Agrostar.
Federația Agrostar a depus la președinția României un memoriu privind problemele agriculturii și ale lucrătorilor că urmare a protestului organizat de BNS și Agrostar și prin acest material a atras atenția președinției asupra situației anormale privitoare la TVA la semințe, în sensul că TVA pentru semințe era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, în sensul scăderii TVA la semințe la 9%. Această măsură ajută fermierii, deoarece plătesc mai puțin pentru semințe, dar, din păcate, capitalizează furnizorii de semințe, alții decât stațiunile și institutele de cercetare românești.
„Federația Agrostar face apel la Guvernul României, dar și la agricultori, să sustină reorganizarea acestui sector vital pentru agricultură, mai ales în contextul schimbărilor climatice care au loc în ultimii ani (secetă, inundații, grindină etc), pentru a susține agricultura romanească, agricultură ce ar trebui făcută cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare și nu numai. Factorii politici din România recomandă consumarea produselor românești fără a se luă în calcul faptul că acestea sunt produse cu semințe din import și atunci se pune problemă: acest produs este românesc sau doar produs în România?”, notează sursă citată.
Agrostar, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componentă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar. Federația este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliată UITĂ și EFFAT, la nivel european.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole