Asociaţia Europeană a Constructorilor şi Fabricanţilor de Maşini Agricole (CEMA), a dat publicităţii analiza pieţei europene a maşinilor, utilajelor şi echipamentelor agricole, atât din punct de vedere al producţiei şi comerţului din domeniu, cât şi al dezvoltării şi acoperirii cu tehnologii a agrozootehniei Uniunii Europene şi a fiecărei ţări în parte. Datele cuprinse în documentul intitulat „European Agricultural Machinery Industry 2019-CEMA Priorities and key figures”, se referă la 31 decembrie 2017. Din păcate, România se află pe cea mai joasă poziţie din UE-28, la capitolul dotare tehnologică.
Potrivit documentului, atunci când se definesc piețele aparente ale utilajelor agricole din Uniunea Europeană (producție, exporturi, importuri), Germania, Franța și Italia ies în evidență ca țări de frunte, în 2017, urmate de Regatul Unit, Belgia, Spania, Polonia, Austria și Olanda. Germania și Italia au beneficiat de cea mai pozitivă balanță comercială pentru utilaje agricole, urmată de Olanda. Din punct de vedere al utilajelor agricole, România s-a confruntat cu cel mai puternic deficit commercial şi cel mai slab nivel de dotare tehnologică.
Analizând parametrii economici dn 2017, pe segmental operaţiunilor comerciale de import-export, documentul evidenţiază cifra de afaceri a firmelor din domeniul maşinilor, utilajelor şi echipamentelor agricole din România, care a fost de 102,3 milioane de euro, plasându-se pe locul 20 în UE, la un număr de 60 decompanii specializate şi un total de 2.207 salariaţi.
La rândul ei, cifra de afaceri a României pe partea de producţie de maşini, utilaje şi echipamente agricole a fost la finalul anului 2017 de 135,7 milioane de euro, plasându-se pe locul 12 în Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, după cum relevă datele oferite de CEMA, raportat la suprafaţa agricolă şi la potenţialul zootehnic, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, din punct de vedere al dotării cu maşini, utilaje şi echipamente mai noi de cinci ani. Potrivit documentului cauzele rămânerii în urmă a României sunt: Lipsa de capital a fermierilor; Politici bancare restrictive; Politici guvernamentale de susţinere incomplete, incoerente sau incomplete fructificate.