3 decembrie 2021 - 15:46

CELULELE DE PUI MODIFICATE GENETIC REZISTENTE LA GRIPA AVIARA

Oamenii de știință au folosit tehnici de modificare genetică a unei gene pentru a împiedica răspândirea gripei aviare în celulele de pui crescute în laborator.

Constatările ridică perspectiva producerii de găini modificate genetic, care sunt rezistente la boală și care ar putea fi deosebit de benefice având în vedere cazurile rare în care variațiile virusului pot să infecteze oamenii și să provoace boli grave.

Cercetătorii au împiedicat virusul să se manifeste prin eliminarea unei sectiuni de ADN de pui în interiorul celulelor cultivate în laborator. Aceștia au vizat o moleculă specifică numită ANP32A, iar oamenii de știință de la Colegiul Imperial din Londra au descoperit că în timpul unei infecții, virușii de gripă împiedică această moleculă se se replice. Lucrând cu experții de la Institutul Roslin, Edinburgh, au fost folosite tehnici de modificare a genei pentru a elimina sectiunea ADN responsabilă pentru producerea ANP32A, unde a fost constatat faptul că virusul nu mai putea să crească în interiorul celulelor cu schimbările genetice. Următorul pas va fi producerea puilor cu modificările genetice.

Dr. Mike McGrew, de la Institutul Roslin, a declarat rumătoarele:

„Acesta este un progres important care sugerează că putem folosi tehnici de modificare a genei pentru a produce găini care sunt rezistente la gripa aviară. Nu am mai produs păsări și trebuie să verificăm dacă modificarea ADN are alte efecte asupra celulelor de pasăre înainte de a putea face acest pas”.

Profesorul Wendy Barclay, de la Colegiul Imperial din Londra, a adăugat:

„Am știut mult timp ca puii de găina sunt un rezervor pentru virusurile gripale care ar putea declanșa următoarea pandemie. În această cercetare, am identificat cea mai mică schimbare genetică posibilă pentru puii care pot ajuta la stoparea virusului. Acest lucru are potențialul de a opri următoarea pandemie de gripă de la sursa ei”.

Rachel Hawken, directorul general al Genomics and Genetics Quantitative la Cobb-Vantress, a menționat că a fost mulțumită de faptul că Vantress face parte din explorarea noilor tehnologii.

„Rezistența la gripa aviară în producția puilor pentru carne are o importanță globală, iar această cercetare reprezintă un pas important spre atingerea acestui obiectiv. Este bucuros faptul ca Vantress face parte din explorarea noilor tehnologii care ar putea fi folosite pentru a promova creșterea păsărilor în viitor”.

Cercetătorii de la Roslin au o experiență bună în acest domeniu. Ei au lucrat anterior cu experți de la Universitatea Cambridge pentru a produce găini care nu au transmis gripa aviară altor pui de găină după infecție, folosind tehnici de modificare genetică. Noua abordare este diferită deoarece nu implică introducerea unui material genetic nou în ADN-ul păsărilor.

Anuntul vine în săptămâna în care China a raportat un focar de gripă aviară H5N6 care a ucis 1015 de păsări din 2.545. Autoritățile au sacrificat încă 11.910 de păsări din zonă pentru a controla răspândirea bolii.