8 decembrie 2021 - 14:38

16 dintre cele mai profitabile idei de agricultură la scară mică

Vrei niște idei creative pentru ceea ce poți face la ferma ta mică, pe lângă agricultura evidentă de fructe și legume? Am pregătit 16 dintre cele mai profitabile idei de agricultură la scară mică.

Consultați această listă cu 16  modalități alternative creative de a utiliza ferma dvs. Include unele dintre cele mai profitabile culturi pentru fermele mici, care pot deveni surse excelente de venit. Cu toate acestea, majoritatea pot fi făcute și la scară mică, pentru propriul consum sau ca și hobby.

 1. Creșterea ciupercilor

Ciupercile sunt o cultură pe care majoritatea oamenilor nu o iau în considerare atunci când vine vorba despre agricultură. Dar există o cerere relative mare pentru aceasta și adesea o lipsă de aprovizionare în funcție de locul în care vă aflați.

În timp ce cultivați ciuperci, puteți utiliza spațiul vertical pentru a obține randamente mari într-o zonă mică. O singură cameră este suficientă pentru a crește ciupercile cu venituri cu normă întreagă.

Ciupercile au, de asemenea, un ciclu de creștere rapidă și puteți obține multe recolte în același interval de timp pe care l-ar lua pentru a crește un sezon de grâu sau porumb.

Acestea fiind spuse, este bine de știut că necesită mai mult timp și muncă decât culturile tradiționale, cum ar fi roșiile.

 

2. Germenii de plante (Microgreen)

Microgreenele sunt stadiul prin care trece o plantă după ce a încolțit, dar înainte de a deveni verde și a începe să crească într-o legumă de dimensiuni mari.

Durează doar câteva săptămâni să crească și sunt pline de nutrienți și arome.

La fel ca și ciupercile, microgreenurile sunt o altă cultură care nu necesită mult spațiu. Puteți începe să creașteți germeni, la scară mică, cu doar câteva tăvi în subsol sau în seră. Atunci afacerea  se poate extinde pe măsură ce încrederea și cererea dvs. pentru produsul dvs. începe să crească. 

Bucătarilor le place să folosească aceste mini-plante atât ca garnitură, cât și ca ingredient în preparatele lor. Microgreenele sunt o modalitate excelentă pentru fermele la scară mică de a cultiva ceva în timpul iernii, când poate fi prea frig pentru a cultiva multe alte culturi.

3. Grădinărit de ”piață”

O grădină de piață este o exploatație agricolă la scară mică. De obicei, toată munca se face manual cu foarte puține utilaje, iar culturile sunt vândute direct restaurantelor și consumatorilor.

O grădină de piață poate include fructe, legume, animale și chiar flori.

Începerea unei grădini de piață este o opțiune excelentă dacă nu aveți sute de hectare de teren. Sau dacă doriți ca agricultura să vă ocupe doar o parte din timp în timp ce aveți un alt loc de muncă cu jumătate de normă.

Grădinile de piață se concentrează de obicei pe o gamă largă de produse diferite, spre deosebire de fermele industriale mari care se concentrează în mod normal pe cultivarea unei singure culturi (care se numește monocultură).

Este o modalitate excelentă pentru oameni de a reveni la un stil de viață care se concentrează mai mult pe a trăi din pământ fără a face trecerea la a fi pe deplin dependenți de agricultură pentru un venit.

Grădinile de piață au un cost de pornire mai mic și vă permit să vă concentrați asupra umplerii unor goluri specifice de pe piață pe care fermele comerciale ar putea să nu le poată umple.

4. Permacultura

Permacultura este o metodă de agricultură bazată pe durabilitate.

Se îndepărtează de practicile agricole dăunătoare, cum ar fi monocultura, cultivarea anuală și alte metode agricole care duc la eroziunea solului și la utilizarea pesticidelor.

Permacultura poate fi definită ca un sistem cultural permanent care se bazează pe observarea naturii. Totul este să lucrezi cu natura în loc să mergi împotriva ei.

Principiile naturale sunt integrate în procesele agricole pentru a crea sisteme autosuficiente, autoabundante, care să beneficieze atât umanitatea, cât și Pământul.

Permacultura se referă la gândirea sistemelor întregi și la înțelegerea modului în care diferite părți ale procesului agricol interacționează între ele.

Permacultura are trei principii:

a) Îngrijirea pământului, pentru că fără pământ oamenii nu pot trăi;
b) Îngrijirea oamenilor;
c) Asigurarea resurselor.

5) Grădinărit forestier

O grădină forestieră (sau pădure alimentară) este o modalitate durabilă și de întreținere redusă de a produce alimente într-un ecosistem împădurit.

Incorporează multe tipuri diferite de plante, cum ar fi nuci și pomi fructiferi, ierburi, viță de vie, arbuști și legume perene. Este plantarea însoțitoare dusă la extrem!

Grădinăritul forestier este modul în care strămoșii noștri ar fi cultivat în vremurile preistorice înainte ca aceștia să poată curăța suprafețe întinse de teren și să nu aibă încă acces la multe instrumente.

Este un tip de agroforesterie, care integrează beneficiile copacilor și arbuștilor cu animalele și culturile.

Acest lucru se susține pentru a produce o utilizare mai productivă, sănătoasă, durabilă, diversă și chiar mai profitabilă a terenului.

Un sistem cu șapte straturi este, de obicei, în centrul unei strategii de grădinărit forestier. Grădinarii forestieri folosesc toate straturile diferite ale pădurii.

Include, de exemplu:

 • Un baldachin cu copaci maturi
 • Un strat de copaci pitici, cu pomi fructiferi și nuci
 • Un strat de arbust cu fructe de padure si coacaze
 • Un strat erbaceu cu plante și legume perene
 • Un strat de rizosferă cu rădăcini și tuberculi
 • Un strat de acoperire a solului cu plante care cresc orizontal
 • Un strat vertical de plante agățătoare și viță de vie.

6) Acvaponica este o combinație de câteva tehnici agricole diferite: hidroponica, care crește plante fără utilizarea solului și acvacultura, care crește pești sau alte animale acvatice. Aquaponica combină aceste două practici într-un mod simbiotic.

Peștele produce deșeuri, care sunt transformate în nitriți de bacterii care pot fi folosite pentru hrănirea plantelor. La fel ca majoritatea celorlalte stiluri agricole, acvaponica poate fi adaptată la toate tipurile de niveluri diferite de complexitate și dimensiuni.

Aquaponics are o lungă istorie care datează de mii de ani până în China antică, unde câmpurile de orez au fost combinate cu pești agricoli, cum ar fi crapul și anghilele.

Unii susțin că practica se poate întoarce chiar mai departe la azteci care au creat insule agricole în albi de lac puțin adânci numite chinampas.

Sistemele acvaponice moderne constau din:

 • Un rezervor de creștere în care sunt păstrați peștii.
 • Un bazin de decantare în care alimentele de pește nemâncate sunt capturate prin filtre și eliminate.
 • Un biofiltru în care pot trăi bacteriile care nitrifică deșeurile animalelor acvatice.
 • Un sistem hidroponic în care se cultivă plante.
 • Un bazin pentru pomparea apei în jurul întregului sistem.

7) Hidroponia este acvaponica, dar fără pești sau alte creaturi acvatice!

În schimb, hidroponia se bazează pe adăugarea de substanțe nutritive în apă pentru a ajuta plantele să crească.

Este o metodă de creștere fără sol, în care plantele își au rădăcinile doar în contact cu apa bogată în nutrienți. Sau pot fi susținute într-un mediu de creștere, cum ar fi nuca de cocos sau pietriș.

Majoritatea operațiunilor hidroponice folosesc îngrășăminte chimice, deși sunt disponibile și mai multe opțiuni organice, precum gunoiul de grajd.

Există o serie de sisteme hidroponice diferite pentru a alege.

Există soluții statice în care plantele sunt cultivate în recipiente precum căzi sau găleți din plastic. Apa nu poate fi aerisită sau doar aerisită ușor. Apoi, există sisteme de curgere continuă în care soluția curge constant peste rădăcini, ceea ce permite plantelor să absoarbă mai bine oxigenul.

Există aeroponie în care rădăcinile unei plante sunt aburite doar cu soluție nutritivă și nu sunt de fapt scufundate în lichid. Sau sisteme de flux și reflux în care plantele sunt inundate cu apă și apoi drenate de mai multe ori pe zi.

Hidroponia este o modalitate bună de a vă diversifica exploatația agricolă la scară mică și vă permite să creșteți tot anul în interior sau într-o seră. Puteți cultiva microgreen în culturi hidroponice, precum și în culturi de dimensiuni mari.

8) Fructe moi/ Pomi fructiferi

Dacă intenționați să utilizați mica dvs. fermă pentru pomi fructiferi, atunci să le plantați imediat ar trebui să fie prioritatea dumneavoastră.

Pomii fructiferi necesită multă muncă și este posibil să nu obțineți o recoltă decât după câțiva ani. Dar odată ce copacii dvs. încep să producă fructe, veți avea o sursă de hrană relativ pasivă.

Trebuie doar să faceți o întreținere și o recoltare de bază, iar copacii dvs. se vor ocupa de restul. Mere, prune, pere și piersici sunt câteva alegeri excelente.

Indiferent de varietatea de fructe pe care o cultivați, vă recomandăm să plantați pomi fructiferi pitici. Aceștia au o înălțime maximă de aproximativ 2 metri, ceea ce face fructele mult mai ușor de recoltat.

De asemenea, produc fructe mai repede decât copacii mai mari. Dacă plantați meri pitici de un an, ar trebui să începeți să obțineți fructe chiar anul viitor!

Copacii pitici sunt, de asemenea, mai ușor de ascuns în colțurile fermei, care altfel nu ar putea fi folosite.

Cel mai bine este să alegeți pomi fructiferi care vor înflori cu toții în același timp pentru a asigura o bună polenizare.

Dacă copacii nu sunt pe placul dvs., de ce nu încercați să plantați niște tufe de afine sau zmeură?

9) Agricultura urbană

Nu trebuie să trăiești la țară pentru a-ți crea o fermă mică! Agricultura urbană crește, procesează și distribuie alimente în orașe și zone urbane. Poate include cultivarea fructelor și legumelor, precum și apicultura și păstrarea animalelor, cum ar fi găinile sau chiar caprele.

Dacă doriți să începeți o fermă urbană, primul pas pe care va trebui să îl parcurgeți este să consultați orașul dvs. pentru a vedea ce spun statutul dvs. municipal despre diferitele tipuri de agricultură din zona dvs. În unele orașe, este posibil să vi se permită să transformă-ți întreaga grădină din față în paturi ridicate sau crește găini în curțile din spate. În altele s-ar putea să fiți lovit cu o amendă puternică.

Deci, asigurați-vă că orice idei de fermă pe scară mică aveți sunt legale în orașul dvs. înainte de a începe.

Agricultura urbană înseamnă să profitați la maximum de spațiul pe care îl aveți. Puteți începe să vă folosiți propria grădină pentru a începe să cultivați alimente și, în cele din urmă, vă puteți extinde și începe să crească pe alte parcele din zona dvs.

Mulți proprietari sunt dispuși să permită fermierilor urbani să rupă toată iarba din curtea lor nefolosită și să-și transforme proprietatea într-o fermă productivă.

Unii ar putea dori o taxă monetară pentru închirierea proprietății lor, în timp ce alții vă pot permite să folosiți terenul lor în schimbul unui coș cu produse proaspete în fiecare săptămână în timpul sezonului de creștere.

10) Micro- lactate

O fabrică micro-lactate, cunoscută și sub numele de micro-cremă, este o fermă de lactate la scară mică.

S-ar putea să doriți să o conduceți de unul singur sau să partajați împreună cu alte persoane care doresc să conducă o mică fermă de produse lactate pe bază de fracțiune de normă, în timp ce au și alte locuri de muncă.

Pentru a începe o făbricuță de micro-lactate, veți avea nevoie de aproximativ patru vaci și de echipamente în valoare de aproximativ 15.000 de dolari.

Puteți concura împotriva fermelor lactate mai mari oferind lapte proaspăt, produs local. Puteți produce lapte organic de calitate superioară, care provine de la vaci crescute cu pășuni, fără antibiotice. Aceasta este o calitate a laptelui pe care fermele industriale lactate pur și simplu nu sunt capabile să le producă.

Cheia unui micro lactat de succes este scalarea lentă. Dacă încercați să vă extindeți prea repede cumpărând prea multe vaci suplimentare sau făcând linia dvs. de produse lactate prea diverse, riscați să vă prăbușiți afacerea.

A avea o fermă de lapte la scară mică poate fi dificil ca singura dvs. afacere, întrucât un mic fermier nu poate concura cu adevărat la preț cu fermele de mari dimensiuni care produc lapte cu 1,50 USD pe litru.

Dar poate fi o modalitate excelentă de a diversifica diferitele produse pe care le oferiți la ferma dvs. sau, cel puțin, de a oferi familiei și prietenilor dvs. toate produsele lactate.

11) Micro-fermă de carne

O fermă de carne la scară mică poate fi la fel de mică ca și simpla creștere a unuia sau a două animale pentru consumul propriei familii. Sau s-ar putea să crești suficiente animale pentru a obține și un venit secundar decent. Porcine, bovine și ovine sunt toate opțiuni viabile.

Carnea cultivată la fermele mici are un gust mai bun și este mai hrănitoare. Animalele tale vor fi crescute în pășune în loc de un lot de hrană pe scară largă. Abilitatea de a cutreiera și pășuna conferă cărnii crescute pe pășuni o aromă mai bogată și mai complexă. Deci, comercializarea cărnii dvs. nu este de obicei o problemă.

Oamenii sunt dispuși să plătească o primă pentru porc, carne de vită sau carne de oaie de calitate.

Creșterea animalelor necesită multe cunoștințe. Va trebui să aflați totul despre sănătatea animalelor, bunăstarea, nutriția, reproducerea și multe altele. Așadar, există de obicei multe mai multe de învățat despre îngrijirea animalelor, spre deosebire de ceva cum ar fi plantarea de pomi fructiferi sau cultivarea de microgreen.

Chiar și o fermă de carne la scară mică necesită o investiție mai mare decât majoritatea articolelor de pe această listă. Veți avea nevoie de mult teren și furaje disponibile. La fel și echipamente speciale, cum ar fi garduri, remorci, stropitori și multe altele.

12) Plante aromatice

Puteți începe o fermă de plante de acasă și o puteți desfășura cu jumătate de normă. Costurile de pornire sunt, de asemenea, destul de mici: aproximativ 2.000 de dolari.

Poate doriți să plătiți pentru a investi într-o seră, astfel încât să puteți cultiva ierburi pe tot parcursul anului.

Ierburile se încadrează în multe alte idei de pe această listă pe care le-am discutat deja, cum ar fi agricultura urbană sau utilizarea hidroponiei pentru cultivarea lor. Vă puteți vinde ierburile ca atare sau le puteți comercializa într-o serie de produse diferite, inclusiv ceaiuri, lumânări, produse de baie și esențe de aromoterapie.

Busuioc, lavandă, arpagic, coriandru, mușețel, oregano, pătrunjel, catnip și sunătoare sunt toate ierburi profitabile pentru a crește. Dacă cultivați alte legume, ierburile vin cu un beneficiu suplimentar: există multe tipuri de ierburi care țin gândacii la distanță.

13) Pepinieră de plante

O pepinieră de plante vă ajută în primul rând cu propria fermă, oferindu-vă un început în sezonul de creștere.

Puteți începe plantele într-o seră cu câteva săptămâni înainte ca riscul de îngheț să treacă și vremea nu este încă suficient de caldă pentru a le planta afară.

De asemenea, puteți cultiva răsaduri suplimentare pentru a le vinde altor fermieri sau cultivatorilor casnici cu spațiu suplimentar pe care îl aveți. Oamenii vor dori întotdeauna plante mici. Puteți începe mic cu capital aproape zero și doar câteva semințe, butași și sol pe care le aveți deja.

Încercați să creșteți 10 sau 20 de plante în plus și vedeți dacă le puteți vinde pe OLX sau alte aplicații de profil. 

Principalul lucru de care aveți nevoie pentru o pepinieră de plante sunt abilități bune de propagare. O pepinieră de plante nu va produce prea multe venituri în cazul în care paturile dvs. sunt pline de semințe neîmprăștiate sau butași morți. Cel mai bine este să preluați aceste abilități oferindu-vă voluntariat sau lucrând la o grădiniță existentă înainte de a vă începe propria.

14) Apicultură

Creștere albinelor va produce produse suplimentare pentru dvs., precum și alte beneficii indirecte, precum îmbunătățirea polenizării culturilor existente. A avea albine în jurul plantelor de legume vă va crește drastic randamentul. De fapt, unii fermieri vor plăti chiar pentru închirierea stupilor pentru a-și ajuta la polenizarea culturilor!

Un stup poate încăpea aproape oriunde. Puteți avea doar unul sau doi stupi ca hobby pentru a începe. Înființarea stupului dvs. nu costă foarte mult. Este de aproximativ 500 USD pentru a obține tot ce aveți nevoie, inclusiv albinele, îmbrăcămintea și echipamentele și cutiile de albine.

Fiecare stup ar trebui să producă aproximativ 200 de dolari de miere pe an. Dar albinele oferă mult mai mult decât doar miere.

De asemenea, oferă ceară de albine pe care o puteți transforma în lumânări, săpun, balsam de buze și alte produse. Polenul de albine, propolisul și lăptișorul de matcă sunt alte produse apicole care sunt adesea considerate superalimente și pot aduce un preț ridicat.

Pe măsură ce stupii tăi cresc și se reproduc, poți chiar să vinzi albine către alți apicultori începători care tocmai își încep stupul sau ca înlocuitor pentru apicultorii care și-au pierdut colonia din cauza roiului sau a bolii.

A avea grijă de albine este o slujbă cu fracțiune de normă atunci când aveți doar unul sau doi stupi. Așteptați-vă să petreceți aproximativ o jumătate de oră pe săptămână îngrijindu-vă stupul.

Albinele necesită mai mult timp în lunile calde când recoltați miere, dar depun eforturi mai mici în timpul iernii, când stupul rămâne în mare parte latent.

15) Pui și ouă

Multe ferme mici au deja găini sau își produc propriile ouă. Și cu un motiv întemeiat! Este destul de ușor și nimic nu depășește gustul puiului proaspăt sau al ouălor depuse în propria fermă.

Puteți începe prin a cumpăra pui de o zi. Dar dacă primiți în primul rând pui pentru ouă, vă recomandăm să cumpărați puști (găini tinere) cu vârsta de aproximativ 18 săptămâni și gata să înceapă să depună ouă.

Acest lucru implică un risc ridicat de a crește singur puii. Găinile ar trebui păstrate timp de un an înainte de sacrificare sau vândute ca găini sacrificate.

După un an, producția de ouă de găină începe să încetinească și, în cele din urmă, vor înceta să depună cu ouă. Puteți vinde găini sacrificate la aproximativ același preț ca și cum ați cumpăra o pulă nouă de schimb, toate ouăle pe care le-ați produs pe parcursul anului sunt profitul dvs.

Puii hrăniți cu iarbă produc carne și ouă cu gust mai bun decât puii care sunt crescuți în fabrică pe scară largă. Nu va fi nevoie să le dați puii dvs. antibiotice la ferma de mici dimensiuni, dar acestea ar trebui să fie încă complet vaccinate împotriva bolilor de pasăre.

Puteți vinde ouăle și puii de carne la o piață fermieră, la restaurante sau direct către consumatori. A avea câteva cutii de ouă de vânzare lângă legumele pe piață este o modalitate excelentă de a vă diversifica produsele și de a atrage mai mulți clienți.

16) Brazi de Crăciun

Dacă aveți teren suplimentar în fermă pe care nu îl folosiți, de ce să nu plantați niște brazi, pini și molizi și să vă începeți propria fermă de brad?

Puteți cultiva pomi de Crăciun pe terenuri care nu sunt practice pentru cultivarea culturilor convenționale sau pentru înființarea altor lucruri, cum ar fi pășuni sau cocheri.

Marele dezavantaj al creșterii pomilor de Crăciun este cantitatea de timp necesară creșterii lor. Spre deosebire de alte culturi care necesită doar un sezon pentru a crește, va trebui să așteptați 8-10 ani de la plantare până la recoltarea copacilor.

Copacii de Crăciun necesită totuși și unele îngrijiri, cum ar fi modelarea și tăierea. Va trebui să vă asigurați că un singur lider îndreaptă în sus și tunde fiecare copac în fiecare vară după ce au ajuns la aproximativ 5 metri înălțime pentru a vă asigura că ramurile cresc groase și formează forma tradițională a pomului de Crăciun.

În general, totuși nu necesită o cantitate extraordinară de muncă. Oamenii preferă adesea să-și recolteze propriul pom de Crăciun, ceea ce reduce și mai mult munca ta!

Există, de asemenea, o fereastră îngustă de timp în care pomii de Crăciun sunt profitabili. Oamenii le doresc doar într-o perioadă foarte specifică a anului. Deci este o cultură foarte sezonieră.

Puteți adăuga la afacerea dvs. cu pomul de Crăciun crescând, de asemenea, holly, făcându-vă propriile coroane de flori proaspete și multe altele.