Creșterea găinilor ouătoare a luat amploare în România, odată cu manifestarea dorinței consumatorilor de a cumpăra și de a se hrăni cu ouă care nu provin de la găini ”stresate”, adică crescute în baterii și exploatate în sistem superintensiv.
Creșterea găinușelor a devenit un hobby pentru mulți care doresc să se hrănească sănătos și au un spațiu într-o curte la țară. Astfel a luat naștere multe microferme care sunt specializate pe creșterea și întreținerea în sistem extensiv a găinilor specializate pe producția de ouă.
Pentru cei care încă nu au început această activitatea, dar și pentru cei care se ocupă de creșterea găinilor de ouă, iată câteva din cele mai productive rase de găini ouătoare.
1. Rasa de găini Australorp, campioană la ouat- 364 de ouă în 365 zile
Această rasă originară din Australia, a fost obținută în anul 1920, având rădăcini adânci în rasa Orpington. Numele acestei rase a fost dat de denumirea organizației de unde provine rasa Orpington “Austral Orpington Club”.
Este o rasă de găini specializată în producția de ouă, fiind considerată o veritabilă campioană, obținându-se de la ea, 364 de ouă în 365 zile.
Pe piață prețul unei găini mature pleacă de la 100 lei, în timp ce prețul puilor din rasa Australorp placă de la 20 lei și poate ajunge până la 30 lei.
2. Rasa Lohmann Brown Classic- 300-330 ouă/an
Este cea mai răspândită rasă de găini ouătoare din lume, fiind întâlnită în aproape toate zonele lumii.
Rasa Lohmann este o rasă de statură mică, având o greutate corporală ce nu depășește 2 kilograme. Produce anual, în medie 313 ouă, cu un consum de furaje redus, de doar 110 grame pe zi.
Este o rasă foarte răspândită la noi în țară, fiind întâlnită atât în fermele specializate de creștere a găinilor ouătoare, cât și în gospodăriile populației.
3. Rasa de găini Araucana produce cele mai sănătoase ouă
Această rasă este originară din America de Sud, și a fost numită astfel după indienii Aracua din Chile. Rasa Araucana a apărut ca o hibridare între câteva găini și niște păsări sălbatice de la care au moștenit caracterul ce le conferă titul de cele mai sănătoase ouă și titlul de ouă verzi. (Integral pe agrointeligenta.ro)
