CELE MAI PROASTE VEȘTI în privința alimentelor! DATE OFICIALE

Indicele global al preţurilor la alimente s-a redresat în ianuarie, rămânând la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie. Astfel, deși iniţial s-a raportat un nivel de 133,7 puncte, datele pentru decembrie au fost revizuite în creştere.

Cum preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

Potrivit FAO, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile. De asemenea, preţurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creştere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt şi lapte praf degresat.

Și preţul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. În schimb, preţul grâului a scăzut cu 3,1%, în urma recoltelor ridicate din Australia şi Argentina, astfel că prețul total al cerealelor a înregistrat luna precedentă o majorare de doar 0,1%.

Conform datelor FAO, preţurile la carne au urcat luna precedentă, în timp ce preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 3,1% în ianuarie, parţial ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.

FAO a dat publicităţii şi un set de noi estimări revizuite cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozând o producţie de 2,793 miliarde de tone, faţă de previziunea precedentă, de 2,791 miliarde de tone. Revizuirea în creştere vine ca urmare a recoltelor mai ridicate din Australia şi Argentina faţă de nivelul estimat, alături de o creştere mai uşoară a previziunilor privind producţia în Rusia şi Ucraina.

Luna trecută, organizația internațională pentru agricultură și alimente şi-a exprimat prudenţa privind posibilitatea atenuării presiunilor preţurilor în 2022.

„Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate (de alimente – n.r.), costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022”, a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

Creşterea preţurilor îngrăşămintelor, în urma majorării preţurilor energiei, a sporit costurile fermierilor pentru producerea recoltelor, radicand mari dubii în privința randamentelor culturilor din 2023.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole