Subvențiile diverse, accesul mai facil la fondurile europene, prețurile cerealelor și a altor produse agricole, în creștere, rentabilitatea în general, par a fi motivele pentru care populația se orientează mai atent către înființarea de societăți comerciale în domeniul agricol.
Domenii precum silvicultura, pescuitul sau apicultura, alaturi de agricultură, dar și alte activități non-agricole specifice mediului rural, au dus, conform Registrului Comerțului, la înființarea, în primele 11 luni ale acestui an, a peste 15 mii de noi companii, cu 280% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
A crescut interesul în achiziționarea de terenuri agricole și se observă o tendință de comasare a acestora în exploatații mai mari, ceea ce duce la creșterea rentabilității, în special la cereale.
De asemenea, apare un fenomen îmbucurător de migrație a tineretului, în special cu pregătire superioară, către zonele rurale, interesat atât de domeniul agricol, cât și non-agricol – consultanță, servicii, IT, etc. Întinerirea satului românesc are ca efecte imediate introducerea mai rapidă a tehnologiilor moderne, digitalizarea agriculturii, orientarea către soluții și producții ecologice, atragerea accelerată de fonduri europene și subvenții.
Comparativ cu agricultura, comerțul, aflat încă pe primul loc ca interes, a înregistrat numai 27 mii de companii noi, cu doar 11% mai mult ca anul trecut. Construcțiile și transporturile, domenii extrem de dinamice, aflate și ele în creștere, cu un număr dublu de societăți inființate, ocupă numai locurile trei și patru, în urma agriculturii.