Avem cele mai mari prețuri la alimente din ultimii 10 ani!

Ne confruntăm nu doar cu o criză a prețurilor la energie electrică și gaze, ci și cu o adevărată explozie a prețurilor la alimente. Iar asta nu e valabil doar pentru România.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citată de AGERPRES.

Lunar, FAO publică raportul Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Influențat de scumpirile la cereal și uleiuri vegetale, acest indice a crescut, în luna septembrie 2021, până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie a anului 2020.

Raportul FAO arată că preţul materiilor prime agricole a crescut în ultimul an semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici, dar şi a cererii mari venită din China.

Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna august. Dintre cereale, preţurile la grâu s-au evidențiat cu un avans de 4% comparativ cu luna august şi un avans de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut, din cauza unor disponibilităţi limitate la export pe fondul cererii puternice.

„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Și la uleiurile vegetale prețul a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august şi cu aproximativ 60% în ritm anual, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei cereri robuste de importuri la nivel global şi a îngrijorărilor cu privire la posibilitate ca deficitul de mână de lucru să afecteze producţia în Malaezia.

Estimările FAO cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, vorbesc despre un maxim istoric de 2.800 de miliarde de tone. Cu toate acestea, FAO apreciază că producţia va fi inferioară consumului global, care va fi unul de 2.811 miliarde de tone, în condiţiile în care organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU şi-a majorat estimările privind cantităţile de grâu ce vor fi utilizate ca nutreţ pentru animale.

În raportul FAO, recolta globală de grâu din 2021 se aşteaptă să ajungă la 776,7 milioane de tone, în condiţiile în care producţiile mai mari din Europa de Est şi Australia au compensat diminuarea producţiei în Canada şi Federaţia Rusia.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole