Cel mai periculos dăunător al rapiței – Pagube URIAȘE în culturile din toată țara

Molia verzei (Plutella xylostella) este un dăunător clasic al culturilor de varză sau conopidă, fiind considerat până acum câțiva ani doar un dăunător secundar al rapiței. Totuși, în ultima vreme, din cauza efectelor din ce în ce mai accentuate ale schimbărilor climatice, acest dăunător a ajuns să se înmulțească exponențial și provoacă pagube uriașe în cultura de rapiță.

Plutella xylostella este cu atât mai periculos, pentru că este foarte greu de combătut și poate compromite total cultura de rapiță în toamnă prin defoliere, iar atacul dăunătorului în primăvară poate produce pagube de până la 50% din recoltă.

”Cu timpul, pentru că s-a cultivat din ce în ce mai mult, rapița a devenit o cultură cu mari probleme. Ne confruntăm cu multe probleme din cauza schimbărilor climatice și a faptului că de pe piață au fost retrase foarte multe substanțe active care ne aduceau rezultate pozitive în lupta cu dăunătorii. Avem mari dificultăți mai ales în perioada de toamnă, cum a fost și anul trecut, când ne-am confruntat cu o secetă excesivă. Seceta excesivă a dus și la apariția unor dăunători foarte importanți, care produc pagube imense acestei culturi și pe care ne-a fost foarte greu să îi combatem.

Nu am găsit deocamdată nicio soluție. Avem mari probleme cu Plutella xylostella. Cunoscut ca având trei generații pe an, o femelă poate depune până la 300 de ouă, deci îl avem practic cam tot anul prezent în cultură. Eu l-am semnalat încă din luna februarie; sper ca vremea ploioasă din ultimul timp să le fi creat probleme și să nu fi ajuns să-și depună ouăle, pentru că, din păcate, adulții și larvele au un mod de dezvoltare a rezistenței la pesticide; după o aplicare sau două devin foarte rezistenți”, a eplicat fermierul Constantin Mihalache pentru AGRO TV.

”În ultimii ani, din păcate, au fost retrase foarte multe substanțe active, iar aceste produse nu au fost înlocuite cu alte soluții alternative, astfel încât fermierii să poată să-și protejeze culturile împotriva bolilor și dăunătorilor. Condițiile climatice favorizează înmulțirea și dezvoltarea dăunătorilor, chiar apariția de noi dăunători. Dacă vorbim de cultura de rapiță, am putea aminti dăunătorul Plutella xylostella, adică molia verzei; este un dăunător specific verzei, dar s-a adaptat foarte bine și se hrănește cu cultura de rapiță”, a precizat Cătălin Viziru, director de marketing FMC România & Moldova.

Asociațiile de fermieri au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii în găsirea unei soluții eficiente de control a acestui dăunător, astfel că autoritatea a avizat folosirea în situații de urgență fitosanitară a unui insecticid pentru cultura de rapiță.

- Publicitate -

Despre ce produs este vorba și cum este el eficient în combaterea acestui dăunător periculos, aflați în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole