Cel mai mare producător de opiu din lume cere „ajutor internațional”

Cel mai important producător de opiu din lume cere „ajutor internaţional”, pentru a furniza agricultorilor culturi alternative macului.

Potrivit Oficiului pentru Droguri și Criminalitate al ONU (UNODC), Afaganistanul deține titlul de cel mai mare producător mondial de opiu, a cărui sevă este rafinată și transformată în morfină şi în heroină. Producția din această țară reprezintă în prezent peste 80% din cea mondială, se arată într-un studiu citat de BBC.

Suprafaţa de teren plantată cu mac a atins un record în 2017 şi s-a stabilizat în medie la circa 250.000 de hectare în cursul ultimilor patru ani, respectiv de patru ori mai mult decât nivelul de la mijlocul anilor 1990, înainte de intervenția SUA. Potrivit unui studiu al ONU despre opiumul din Afganistan, culturile acoperă o suprafață echivalentă insulei Mauritius.

În ciuda unui deceniu de programe de combatere sprijinite de Occident, care au vizat blocarea fermierilor de a mai produce culturi de plante din care se sintetizează drogurile, precum și ruperea legăturilor dintre producători și traficanți, o combinaţie între economia slabă şi instabilitatea politică, a făcut ca fermierii din Afganistan să crească de fapt de la an la an producția de opiu.

În prima lor conferință de presă susținută recent, liderii noii conduceri instalate la Kabul subliniau că pentru a fi „o ţară fără narcotice”, Afganistanul va avea nevoie de „ajutor internaţional”, pentru a furniza agricultorilor culturi alternative macului.

Producția de opiu din această țară reprezintă între 80% și 90% din cea mondială, potrivit studiilor ONU. Iar în 2018, se estima că producția de opiu a contribuit cu până la 11% la economia Afganistanului.

Fermele de opiu sunt o sursă majoră pe piața forței de muncă din Afganistan, în 2019 oferind aproape 120.000 de locuri de muncă.

Talibanii profită direct prin taxe și impozite pe culturile de opiu și indirect prin prelucrare și trafic, conform Departamentului de Stat al SUA care precizează că taxa de cultivare plătită de fermieri este de 10% din profit.

Impozitele sunt colectate și de la laboratoarele care transformă opiul în heroină, dar și de la comercianții care fac contrabandă cu droguri.

Se estimează că anual, talibanii încasează între 100 și 400 de milioane de dolari din activitățile ilicite cu droguri, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucția afgană (SIGAR).

Specialiștii internaționali în combaterea și monitorizarea traficului de droguri susțin că așa-zisul „ajutor internațional” pe care talibanii îl solicită este doar o încercare de a-şi creea o imagine mai moderată şi mai deschisă la discuții cu Occidentul. În realitate orice interdicție i-ar afecta drastic pe agricultorii din provinciile Helmand şi Kandahar, care reprezintă practic inima politică a talibanilor, potrivit AFP.

Cultura de opiu a devenit singura cale pentru mulți dintre agricultorii afgani de a-şi acoperi cheltuielile de bază ale familiilor mari, deoarece valoarea opiumului este mult mai mare decât a oricărei alte culturi aflată la dispoziția fermierilor.

Între 2002 şi 2017, SUA au cheltuit aproximativ 8,6 miliarde de dolari în efortul de a limita cultivarea macului. Strategia americană a constat în a-i ajuta financiar pe fermieri pentru a renunța la mac și a cultiva grâu sau şofran. Americanii au investit în căi de transport, au pulverizat substanțe chimice peste câmpurile de mac pentru a face capsulele de mac să se exfolieze sau chiar au bombardarat instalaţiile de rafinare.

În fiecare etapă, ei s-au lovit însă de combatanţii talibani, care controlau principalele regiuni de cultură a macului şi obţineau sute de milioane de dolari din această industrie.

Anchetele au arătat că agricultorii din zonele controlate de talibani erau supuşi adesea presiunilor din partea liderilor războinici şi a combatanţilor locali pentru a planta mac.

Odată instalați la putere din nou, purtătorul de cuvânt al taibanilor Zabihullah Mujahid a declarat reprezentanților presei intenția de a „aduce din nou cultivarea de opiu la zero” susținând că va fi eradicată contrabanda.

Nu este pentru prima dată când grupul fundamentalist jură să interzică drogurile. Producţia a fost interzisă şi în 2000, anul care a precedat răsturnarea talibanilor de către forţele conduse de SUA.

Decizia talibanilor în materie de stupefiante va avea însă repercusiuni nu numai asupra ţărilor occidentale şi a toxicomanilor, ci şi pentru Rusia, Iran, Pakistan şi China, care sunt şi rute de contrabandă, şi pieţe enorme pentru heroina afgană.

Ca și în trecut specialiștii estimează că această interdicţie este una tactică, talibanii fiind prea legaţi de acest comerţ pentru a-i pune capăt, susținând în același timp că Afganistanul este prea sărac pentru a putea supraviețui fără opiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole