23 ianuarie 2022 - 16:42

Cel mai mare exportator de carne de vită, pierderi uriașe

Mai mult de jumătate din transporturile celui mai mare exportator de carne de vită au fost oprite din cauza bolii „vacii nebune”.

Astfel, Indonezia, Arabia Saudită și Egipt au interzis și ele importurile din Brazilia, la nici două săptămâni după decizia Chinei în acest sens.

Alerta declanșată de 2 cazuri de boala „vacii nebune” oprește 55% din transporturile de carne de vită braziliană. La începutul lunii, Brazilia a raportat două cazuri atipice de boală ESB care au declanșat un răspuns imediat din partea principalului său importator, China.

Au trecut deja două săptămâni de când exporturile către China au fost oprite și, în ciuda încrederii exprimate de oficialii brazilieni în reluarea comerțului, situația se înrăutățește. Alte trei țări au interzis importurile de carne de vită braziliană – Indonezia, Arabia Saudită și Egipt – fapt care complică situația pentru cel mai mare exportator de carne de vită din lume. Industria de carne de vită braziliană pierde astfel încă 7% pe piața internațională.

Odată cu interdicția din partea Chinei, Brazilia a pierdut 48% din exporturile de carne de vită, volumul lunar raportat pe luna iulie fiind de 90.000 de tone. Pierderile săptămânale pentru cel mai mare exportator din lume de carne de vită pot ajunge astfel până la aproape 30.000 de tone, notează ABC Network.

În același timp și Rusia a aplicat o interdicție parțială pentru prelucrarea unităților din două state braziliene Mato Grasso și Minas Gerais.

Situația poate duce la o creștere a prețurilor cărnii de vită, întrucât oferta devine mai strânsă din cauza contracției efectivelor în Australia și UE, a interzicerii exporturilor aplicate de Argentina și a altor factori.

Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), nu au fost necesare alte investigații pentru cazurile de ESB raportate în Brazilia.