Cel mai iute ardei din lume a fost creat în România, de Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău și prezentat la Congresului Mondial de Horticultură din Australia în 2014.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, soiul de la Buzău a întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină (substanța care conferă iuțeală ardeiului). Astfel, soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, a atras atenția comunității științifice prezentând o concentrație obținută în câmp deschis de peste 2 milioane de unități Scoville (mai exact 2.173.668 unități), dublă față de următoarele soiuri competitoare. Spre comparație, renumitul ardei iute Carolina Reaper, declarat în august 2013 cel mai iute ardei din lume, are un scor începând cu 1.569.383 de unități Scoville în ceea ce privește iuțeala.
Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre soiul declarat cel mai iute ardei din lume a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de SCDL Buzău la ediția din acest an a International Horticultural Congress organizat în Franța.
Lucrarea, care conține rezultatele obținute de cercetătoarea ing. Ovidia Agapie, a obținut premiul ISHS Young Minds pentru cel mai bun poster și va fi publicată ulterior în cel mai prestigios jurnal horticol.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a congresului 3 lucrări coordonate de academicianul Costel Vînătoru, care au obținut aprecierea celor 2500 de delegații din peste 150 de țări.
Reprezentanții României se bucură de prestigiu internațional în domeniul cercetărilor științifice din agricultură, datorat participării susținute la competițiile mondiale și numărului însemnat de lucrări prezentate.